Hjem Helse 11 symptomer på fibromyalgi alle burde kjenne til

11 symptomer på fibromyalgi alle burde kjenne til

Stadig flere opplever å bli diagnostisert med fibromyalgi og en undersøkelse utført i Sverige viste at omtrent 250 000 svensker lider av denne sykdommen. Typiske symptomer er langvarige smerter og verkende følelser i muskler og ledd. Ett eller flere steder i kroppen.

Smertene kan variere fra person til person.

Det er flere symptomer man bør være oppmerksom på, men kroniske smerter i muskler og ledd er ikke ensbetydende med at man lider av fibromyalgi. For en sikker diagnose må man underlegges en utdypende undersøkelse i helsevesenet, men det kan uansett være fordelaktig å kjenne til de mest opplagte symptomene.

Hvorfor får man fibromyalgi?

Forskerne har flere teorier, og tror blant annet langvarige smerter i avgrensede deler av kroppen kan utløse sykdommen. Det samme gjelder hvis man er langvarig utsatt for stress, søvnmangel og ensformig arbeid hvor man gjør samme monotone bevegelse gjentatte ganger. Arvelighet er en annen faktor.

Symptomene nedenfor er utarbeidet av det svenske reumatikerforbundet, men er like aktuelle i Norge.

  1. Unormal tretthet og søvnproblemer

2. Mage- og tarmproblemer

3. Stiv muskulatur om morgenen. Prikking og nummen i hendene

4. Uro, konsentrasjonsvansker og depresjon

5. Søvnforstyrrelser

Symptomene nedenfor kan også komme av andre ting, men er vanlige ved fibromyalgi:

6. Magebesvær. Mageknip, økt produksjon av tarmgass, skiftende diaré og forstoppelse

7. Ofte behov for vannlating

8. Tørr i munnen

9. Smerter i kroppen. Vekselvis mellom høyre og venstre side. Øvre og nedre deler av kroppen

10. Sterke smerter i nakke, skuldre og nedre del av ryggen

11. Smerter i ledd

Det finnes flere måter å behandle fibromyalgi på. Eksempelvis med fysisk trening, avspenningsøvelser, medisinsk, psykologisk behandling eller med multimodal smertebehandling. Det er også viktig man beveger seg mye og sover godt.

Har du den minste mistanke om at du kan ha fibromyalgi er det viktig å oppsøke lege slik at man kan påbegynne en eventuell behandling av sykdommen så tidlig som mulig. Jo før jo bedre.

Overlege Mikael Sandström var gjest i ”Nyhetsmorgon” i svensk TV4 hvor han forklarte litt rundt sykdommen og behandlingen av denne. Du kan se videoen her:

Dette er viktig informasjon, så del gjerne slik at flest mulig blir klar over hvilke symptomer man skal være oppmerksom på.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com