Hjem Nyttig Du bør ikke ta quizer eller tester på Facebook eller andre steder på nettet – kan få konsekvenser for dine private data

Du bør ikke ta quizer eller tester på Facebook eller andre steder på nettet – kan få konsekvenser for dine private data

Du synes kanskje det er gøy å ta disse testene som til stadighet dukker opp på Facebook? «Hvem er din sjelevenn», «Hvilken kjendis ligner du mest på», er eksempler på tester som florerer på Facebook og i andre sosiale medier.

Testene blir hyppig delt på Facebook og det er lett å trykke på startknappen. Men hvor godt kjenner du reglene for disse testene?

Tar du slike tester eller quizer kan det få konsekvenser for dine private data. Det finnes egentlig ikke noe personvern på internett.

Foto: Nameguess.com

Selskaper som deler quizer på Facebook har nemlig skrevet med liten skrift i testen, en klausul, som må være godkjent for å få tilgang til testen du vil ta.

Der kan det stå:  «Ved å bruke våre tjeneste lar du oss samle inn, lagre og behandle informasjon og fritt bruke dette senere.» Det betyr altså at DU gir bort din personlige informasjon. Det finnes også en vidstrakt og global svartebørs for data som er innhentet fra brukere verden over på denne måten.

Fredrik Björck, PhD i Cybersecurity og ansvarlig for forskning og utdanning i cybersikkerhet ved Stockholms universitet, forklarer at en bør regne med at selskapene vil gjøre alt de kan for å tjene penger på dine data.

«Generelt bør du ikke ta en slik quiz hvis du bryr deg om ditt privatliv», sier han til Metro.se.

Han forklarer videre at det ofte er slik at selskapene bak quizen får rett til å dele informasjonen du har på Facebook, selge den og bruke den videre i andre sammenhenger. Hvis du ser etter, vil du ofte se en liten tekst som sier at selskapet kan bruke informasjon din til å forbedre deres partnerselskapers tjenester, noe som betyr at informasjonen selges.

Ved spørsmål om det er en måte å ta tilbake sin godkjenning dersom du allerede har tatt en test, svarer han:

«Det spørs. Du som europeere har lovfestet rett til å trekke tilbake samtykke til bruk av personlig informasjon. Teknisk sett kan det imidlertid være vanskelig, for eksempel hvis selskapet allerede har oversendt informasjonen skal brukes av et annet selskap.»

Kanskje du tenker deg om neste gang du blir fristet til å ta en slik test? 

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com