Hjem Forskning Forskning: Barns hjerne utvikler seg raskere dersom de får jevnlige klemmer

Forskning: Barns hjerne utvikler seg raskere dersom de får jevnlige klemmer

av Eivind Skår Ertesvåg

Alle som har en baby vil nok kunne nikke anerkjennende til den gode følelsen det gir når man klemmer det lille nurket. Men viste du at det har utrolige fordeler for babyen når den får klemmer?

Mennesker er sosiale skapninger. Vi trenger relasjoner, og vi trenger kroppskontakt. Dette er ikke noe nytt, men ny forskning slår fast at babyer er genuint avhengig av fysisk berøring under oppveksten.

Nationwide Children’s Hospital fastslår i en undersøkelse at hjernen til babyen blir direkte påvirket. Faktisk konkluderer de med en ganske enkel huskeregel: Jo flere klemmer babyen får, jo bedre utvikler hjernen seg.

Studiet tok utgangspunkt i 125 barn. Noen født for tidlig, og noen født rundt termin. Man ville finne ut hvordan disse babyene reagerte på berøring og om det var noe forskjell på fødselstidspunkt.

Konklusjonen var klar. Alle barna som fikk berøring hadde en sterkere hjernerespons enn de barna som fikk mindre grad av berøring. Man kunne også konkluderer med at de barna som var født for tidlig responderte dårligere på berøring enn de som var født rundt termin.

Dr. Nathalie Maitre er en av forskerne bak studien. Hun forteller til Science Daily at både vugging og kroppskontakt bidrar til at hjernen utvikler seg.

– Babyer trenger hud-mot-hud-berøring. Spesielt viktig er det for barn som er for tidlig født. Det er vesentlig for at hjernen skal utvikler seg, forteller hun til  Science Daily.

De fleste foreldre er nok klar over det men kos og klem er rett og slett helt essensielt for barns utvikling. Del gjerne denne forskningen videre på Facebook, slik at alle kan se viktigheten av å øse kjærlighet på våre barn!

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.