Hjem Kosthold Plasten fra vannflasken kan være skadelig for deg – sjekk her hva plastflasken din inneholder!

Plasten fra vannflasken kan være skadelig for deg – sjekk her hva plastflasken din inneholder!

av Christine Ertesvåg

Kjøper du vann fra plastflasker? Vannflasker og andre beholdere for mat lages av forskjellige type plast. Noen av disse typene kan være skadelig for helsen din.

For å finne ut hva flasken eller beholderen er laget av, så skal du se på undersiden. Der er det et symbol som viser hvilken type plast det er.

Her er symbolene du skal se etter

1: PET/PETE

PET er en vanlig type plast. Denne type plast er ment for engangsbruk og kan i verste fall være skadelig å bruke om igjen ettersom det samler seg bakterier i den og den er vanskelig å rengjøre.

PET-plast anses generelt å ha en lav miljø og helserisiko, men det diskuteres fordi man har funnet hormonforstyrrende ftalater i drikkevarer lagret i PET-flasker.

Flasker av PET-plast er ikke heldig å brukes over lengre tid, som for eksempel som treningsflaske.

2: HDP/HDPE

HDPE er polyetylen med høy tetthet. Det er en hard plast som brukes for  rengjøringsmiddel, oljeflasker, leker og plastposer. Den finnes også i alt fra motorolje til vesker.

Denne plasttypen slipper i prinsippet ikke fra seg noen kjemikalier, men skal ikke oppvarmes, da kan det bli farlig.

3: PVC eller 3V

PVC er en myk, feksibel plast som brukes som plastfilm for mat, matoljeflasker, biteringer og andre leker for barn. Plasten er hard og har derfor ofte tilsett mykgjørende ftalater somofte er en stol del av materialets totalvekt. Ftlater er bevist hormonforstyrrende og mistenkes blant annet for å ligge bak vanskeligheter for å få barn, ADHD og barneallergier.

I begynnelsen av 2015 var visse stoffer forbudt ved fremstilling av PVC. Det advares mot å bruke gammel eller importert PVC som har blitt produsert utenfor EU. PVC skal absolutt ikke varmes opp.

4: LDPE

Er polyetylen med lav tetthet. Den type plast brukes til blant annet forpakninger til brød, fryst mat, platposer, klær og møbler.

Plasten har ingen kjente miljø og helserisikoer, men skal ikke oppvarmes.

5: PP

PP, eller polypropylen, er en hvitfarget halvt gjennomsiktig plast som ofte brukes i youghurtforpakninger. Den er hard, lett. Når den blir varm smelter den ikke og fungerer derfor som bra beskyttelse mot fukt, fett og kjemikalier.

Ettersom den tåler høye temperaturer, så finnes den ofte i pakninger som tåler mikrobølgeovn.

Den har lave miljø og helserisikoer.

6: PS

Polystyren finnes i engangsserviser, youghurtbegere og engangsbokser til for eksempel salater. Det forekommer også i datamaskiner, leker og kjøkkenmaskiner.  PS er laget av etylbenzen som i følge forskningsrapporter kan havne i maten som er innpakket.

Helseeffekten av etylbenzen er det lite forsket på, men dyreforsøk har vist skader på lever, nyrer og testikler. Polystyren bør altså ikke brukes i kombinasjon med mat da kjemikalier kan lekke ut til maten.

Plasten avgir også kreftfremkallende stoff når den varmes opp og er ugunstig for langsiktig bruk.

7:  Andre

I denne kategorien finner du både farlig og ufarlig plast. Bioplast havner i denne kategorien og er ikke helsefarlig. Men her finnes også polykarbonat som er en gjennomsiktig plast som ofte finnes i flasker. Polykarbonat inneholder det hormonforstyrrende stoffet Bisfenol A som siden 2011 har vært forbudt å bruke i tåteflasker.  Så om du støter på denne kategorien i drikkeflasker eller andre matvarebeholdere, skal du være forsiktig.

Du skal altså velge bort plast som inneholder merkingen 3, 6 og 7. Da unngår du de mest helsefarlige plasttypene. 

Dette er det nok mange som ikke vet om – DEL artikkelen videre slik at flere kan få denne kunnskapen! 

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.