Hjem Kosthold Skadelig stillesitting kan ende i katastrofe – derfor må du bevege deg!

Skadelig stillesitting kan ende i katastrofe – derfor må du bevege deg!

av Eivind Skår Ertesvåg

Professor James A Levine ved Mayoklinikken i USA sier at hvis vi ikke kommer oss på beina og setter i gang strakstiltak, så vil den vestlige verden oppleve en helsekatastrofe.

Selv de som trener 2-3 ganger i uken klarer ikke å oppheve de negative prosessene som iverksettes i kroppen av mange timers daglig stillesitting. Når kroppen sitter påvirkes både muskulatuur, blodsukkerregulering og insulinet i kroppen. Risikoen for høyt blodtrykk, hjerte- karsykdommer og utvikling av diabetes øker.

Vi vet enda ikke hvordan det moderne levesett påvirker visse typer kreft, og vi vet heller ikke hvorfor risikoen for å utvikle depresjon øker. Det vi kan måle er at signalmønsteret i hjerne endrer seg dramatisk når vi sitter for lenge i ro!

Tall fra Norges Idrettshøyskole viser at en gjennomsnittlig norsk ungdom sitter på rompa 70 prosent av dagen (opptil ni timer hver dag). Noen sitter enda lenger. Voksne følger omtrent det samme mønsteret. Det er hverdagen med arbeid, skole og ikke minst fritidsaktiviteter som omhandler Tv- titting, data og spill som gjør at vi sitter oss (bokstavelig talt) gjennom livet.

Menneskekroppen er fremdeles på steinaldernivå, selv om omgivelsene rundt oss og hvordan vi lever våre liv har endret seg. I tidligere tider var mennesket i aktivitet stort sett hele dagen. Det å sitte i ro var en pauseaktivitet. I dag er det omvendt: Det å sitte i ro er blitt hovedaktiviteten for de fleste av oss, og vi må lage pauser for å komme oss på beina og stå og gå!

Forskning viser at selv om du trener jevnlig 2-3 ganger i uken- så er dette IKKE nok for å motvirke de ugunstige helsepåvirkningene som dagliglivet med stillesittingen fremtvinger. Flere forskere er i dag altså enige om at det ikke bare er inaktiviteten som utgjør problemet, men faktisk også det å sitte.

Konklusjonen er at vi alle må være bevisste på at vi IKKE må sitte for lenge i ro av gangen- selv om du trener regelmessig utenom. Det er relativt små grep som skal til for å få en enorm helsegevinst:

  • Ta flere korte strekk på beina, jobb stående i perioder.
  • Ta et eller flere møter gående (talking by walking around).
  • Be sjefen om å få tilført en tredemølle til kontorplassen.

Både arbeidsplasser, skoler og politikere MÅ legge til rette for mer bevegelse i hverdagen. Dette innebærer at en holdningsendring må til. Det er altså små grep som må til- men vi må begynne nå, hvis vi skal unngå at både barn, unge og voksne utvikler «Silicon Valley Syndrome» (et samlebegrep som omhandler symptomer som rammer spesielt dem som arbeider med teknologi og sitter foran dataskjermer i mange timer hver dag)!

Så GET UP- to STAND UP!!! NOW! Del den viktige informasjonen med vennene dine! 

Denne artikkelen er skrevet av Helen E. Christensen. Hun er eier og faglig ansvarlig for Yoganorth, hvor artikkelen opprinnelig er publisert. Besøk gjerne Yoganorth for flere tips om helse og kosthold. 

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.