søndag, oktober 24, 2021

1 av 2 nordmenn rammet av tørre øyne – dette er faresignalene

Mest lest nå

Med økende skjermbruk har tørre øyne blitt et utbredt problem. Faktisk er så mange som en av to nordmenn plaget av dette.

– Opp mot 50 prosent av befolkningen i Norge sliter med tørre øyne. Det er imidlertid store sprik i tallene, da det kommer an på hvilke kriterier som blir satt for hva som regnes som tørre øyne eller ikke, sier Hans Torvald Haugo til Dagbladet. Haugo er generalsekretær i Norges Optikerforbund.

Symptomene på tørre øyne er irritasjon, sårhet, kløe, brennende følelse, lysømfintlighet, varierende synsskarphet, rennende øyne, røde øyne, forhøyet blunkefrekvens og ubehag ved skjermbruk og bruk av kontaktlinser.


Inga Britt Kjellevold Haugen er forskningssjef i Norges Blindeforbund. Hun forteller avisen at forekomsten ofte øker med alderen, og at kvinner er ekstra utsatt.

– For dem som rammes kan dette føles svært ubehagelig. Det kan oppleves som sand i øynene, svie og sårhet. Noen kan også bli lyssensitive og se mer uklart. Andre kan få rennende øyne, sier hun.

Plagene kan bli så store at de resulterer i nedsatt livskvalitet og til og med sykefravær.

Hennes råd er å kontrollere syn og øyehelse jevnlig, slik at man kan komme fort i gang med behandlingen om man er i ferd med å utvikle tørre øyne.

Jo eldre man er jo oftere bør man sjekke. Og om man opplever symptomer er det viktig å søke hjelp.

Ekspertrådene er å ta pauser fra langvarig arbeid. Dersom man sitter foran en skjerm er det viktig å passe på at den ikke er for høyt oppe. Skjermen skal stå i øyehøyde, eller litt lavere.

For kvinner som bruker øyesminke er det også viktig å passe på å fjerne denne godt. Øyesminke kan bidra til at talgkjertlenes utførselsganger blir tette.

Hovedbehandlingen mot tørre øyne er kunstig tårevæske i form av dråpe eller gel, noen ganger også salve. Dette skriver skandinavias største helsenettsted NHI.

Noen kan også ha god effekt av lysbehandling som tilbys hos en rekke optikere.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,582FansLik
1,600FølgereFølg
225FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter