Hjem Nyheter 1 av 3 kan ikke svømme lenger enn 200 meter

1 av 3 kan ikke svømme lenger enn 200 meter

Svømmeferdighetene til barn og voksne i Norge er svakere enn i nabolandene våre.

Det sier fagsjef drukningsforebygging i Redningsselskapet, Tanja Krangnes.

En ny undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring viser at 21 prosent ikke klarer å svømme mer enn 200 meter. 13 prosent sier de kan svømme, men at de ikke klarer 200 meter. 3 prosent sier at de ikke kan svømme

– At 1 av 3 ikke klarer å svømme mer enn 200 meter er urovekkende. Vi ser altfor mange drukningsulykker hvert eneste år, sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven. 

Du må kunne svømme 200 meter for å anses som svømmedyktig. 

Tall fra Redningsselskapet viser at åtte personer har omkommet i drukningsulykker så langt i juli måned. 41 mennesker har druknet så langt i 2022. 

Menn er overrepresentert 

I fjor døde 75 personer i drukningsulykker i Norge. 87 prosent av dem var menn. I Frendeundersøkelsen svarer menn mer selvsikkert om egne svømmeferdigheter enn kvinner.

– Statistikken viser noe helt annet. Det kan se ut som om menn overvurderer egne svømmeferdigheter, sier Skjerven i Frende. 

Flest eldre som drukner

60 prosent av alle som druknet i fjor var over 60 år.

– Undersøkelsen bekrefter dette. Halvparten av de over 60 sier at de ikke klarer å svømme mer enn 200 meter, sier legen. 

Ikke ta sjanser 

– For å forebygge drukning og få ned drukningstallene må vi øke vannkompetansen til alle aldersgrupper. Vi må styrke svømmeopplæringen i skolen, men også sørge for at flere voksne tar gode valg i forbindelse med vannaktiviteter, sier Tanja Krangnes. 

Helge Skjerven i Frende råder folk til å ikke ta unødvendige sjanser i vannet i sommer.

– Ikke overvurder egne svømmeferdigheter. Og hvis du skal ut i båt må du alltid huske nødvendig sikkerhetsutstyr, sier han. 

Kravene fra skolen 

I grunnskolen finnes parameter for hva som regnes som svømmedyktighet i læreplanen for kroppsøving.

Etter 4. trinn skal elevene være svømmedyktige ved å falle uti på dypt vann, svømme 100 meter på magen, dykke ned og hente opp en gjenstand med hendene, stoppe og hvile eller flyte i tre minutter, svømme 100 meter på rygg og ta seg opp på land igjen.

– Dette kan alle prøve seg på i voksen alder. Det er så viktig å vedlikeholde svømmeferdighetene, og forbedre dem, for mange av oss, sier Frende-legen. 

Forskjell på basseng og sjø

En ting er å svømme i et rolig basseng hvor du alltid kan komme deg til lands. Men hvordan ville du reagert hvis du trengte å stole på svømmeferdighetene i en krise?

– Det er stor forskjell på å svømme 200 meter i et oppvarmet basseng og utendørs med kaldt vann, bølger og strøm. Så godt som alle drukningsulykker skjer utendørs, og det er derfor viktig at barn og unge får øve på svømming, selvberging og livredning i sjø eller vann, sier fagsjefen i Redningsselskapet. 

Dette må du vite 

– Du bør vite hvordan du berger deg selv og hvordan du kan redde andre opp fra vannet på en trygg måte. Det er viktig å vite hvor du ringer etter hjelp og hvordan du utfører hjerte- og lungeredning, sier Krangnes.

Hvis du ser noen som trenger hjelp er det 113 du skal ringe. 

Fagsjefen i Redningsselskapet minner om at drukning ikke er som på film med roping, plasking og veiving med armer. Derfor er det viktig at folk klarer å gjenkjenne en drukningsulykke.

– En drukning skjer som regel helt stille fordi personen bruker alle krefter på å prøve å puste. Om du tror noen er i trøbbel, spør heller en gang for mye om det går bra. At noen er oppmerksomme redder liv hvert eneste år, sier hun. 

Trenger du oppfriskning?

Bruk 20-30 minutter på «Sommerøya», et gratis digitalt livredningskurs med enkle spill, videoer og quiz som Redningsselskapet har laget. 

Kurset finner du her.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com