Annenhver nordmann tar vitaminer hver uke, men likevel oppgir 1 av 4 at de ikke vet når det er anbefalt med ekstra D-vitamintilskudd.
Nå øker behovet for D-vitamin, men ifølge en fersk undersøkelse Respons Analyse har gjort for Apotek 1 er det ikke alle som har fått det med seg.
– I vinterhalvåret kan flere få mangel på vitamin D, fordi sola ikke er kraftig nok til at kroppen kan lage det på egenhånd. Mangelen kan gjøre at man føler seg slapp og kan få ømme og vonde muskler, opplyser farmasøyt og fagrådgiver Kari Skaug Fredrikson i en pressemelding fra Apotek 1.
Tran og fet fisk er gode kilder, men for mange er det vanskelig å få i seg nok. Du bør spise fet fisk enten til middag eller som pålegg, helst flere ganger i uken. Hvis dette er vanskelig å få til kan et tilskudd av D-vitamin eller tran være aktuelt i vinterhalvåret. Anbefalt daglig inntak av vitamin D er 10 mikrogram for barn og voksne, og 20 mikrogram for de som er 75 år og eldre.
– En god huskeregel er å passe på å få i seg nok D-vitamin gjennom kosten i alle måneder med r – altså fra september til april, sier Fredrikson.
Behovet vil variere
Annenhver nordmann tar vitamintilskudd hver uke, men farmasøyten opplyser at slett ikke alle behøver vitamintilskudd. Først og fremst skal behovet for næringsstoffer dekkes gjennom et sunt og variert kosthold. Men i ulike faser i livet, kan behovet endre seg og det kan være vanskelig dekke behovet gjennom kosten alene.
– Dette gjelder for eksempel hos barn og unge i vekst, småspiste, personer med ensidig kosthold, eller personer som utelukker visse matvarer fra kosten. Under graviditet og amming vil også behovet endre seg, sier farmasøyten.
Og når det gjelder vitamin D, så vil faktisk behovet endre seg etter årstiden, og i vinterhalvåret er dette et vitamin ganske mange kan trenger ekstra påfyll av.
Hvis du lurer på om tilskudd av vitaminer eller mineraler kan være aktuelt for deg, bør du rådføre deg med apotek eller med legen din.
– Legen kan ta blodprøver som vil vise om det er mangler på for eksempel jern eller D-vitamin. Når det er en reell mangel er nivået så lavt at det må behandles, sier farmasøyten.
Derfor trenger vi «solskinnsvitaminet» vitamin D
Den viktigste rollen til vitamin D er å sørge for at det tas opp nok kalsium i kroppen. Kalsium blir lagret i skjelettet, og dersom det blir for lite av kalsium i blodet, henter kroppen dette fra skjelettet. Ifølge Havforskningsinstituttet kan alvorlig mangel på vitamin D kan føre til rakitt hos barn og osteomalasi, en skjelettsykdom, hos voksne.
Hvorvidt vitamin D beskytter mot sykdom er ikke helt klart. Mens mange studier viser at vitamin D har en gunstig effekt ved akutte luftveisinfeksjoner i nese, hals, svelg og ører, så er det omtrent like mange studier som ikke viser denne effekten
– Generelt sett kan vi si at det å ha en god status av alle viktige vitaminer og mineraler gjør oss bedre rustet mot all slags sykdommer, sier ernæringsforsker Lisbeth Dahl ved Havforskningsinstituttet.
Vitamin D i kostholdet
Skandinavias største helsenettsted, NHI.no, opplyser at kroppen lager vitamin D når huden eksponeres for sollys. Dersom ansikt, hender og armer får sommersol midt på dagen i fem til ti minutter 2 ganger i uka, vil behovet for vitamin D være godt dekket.
I tillegg finnes det også noen matvarer som gir oss vitaminet. De viktigste kildene til vitamin D er fet fisk, rogn og fiskelever. I tillegg er margarin og ekstra lett melk som selges i grønn kartong tilsatt vitamin D.
Dagsbehovet dekkes med en porsjon laks, sild eller makrell til middag. En barneskje tran dekker også dagsbehovet.