Hjem Helse 1 måned før hjerteinfarktet inntreffer kan kroppen gi deg en advarsel – dette er symptomene

1 måned før hjerteinfarktet inntreffer kan kroppen gi deg en advarsel – dette er symptomene

Hjerteinfarkt har over lang tid vært en vanlig dødsårsak i Norge. Nå viser nye tall at dødeligheten synker, men fremdeles er hjerte-­ og karsykdommer den sykdomsgruppen som fører til flest dødsfall.

Tallene fra FHI viser også at de aller fleste som blir innlagt med akutt hjerteinfarkt, overlever. Mens 20% av de som får akutt hjerteinfarkt dør før de kommer til sykehuset. Det er med andre ord livsviktig å være observant for symptomene til hjerteinfarkt. Spesielt kvinner over 60 år er en utsatt risikogruppe, men til tross for at antall hjerteinfarkt samlet synker, stiger tallene for yngre voksne. Det vil si personer i aldersgruppen 25-44 år.

Halvparten av alle pasienter med akutt hjerteinfarkt har faktisk fått advarsler fra kroppen sin i dagene før infarktet inntraff. Advarslene kan til og med sendes en måned i forkant fra kroppen. Man må bare vite hva kroppen prøver å fortelle deg.

De viktigste symptomene du bør være klar over:

1. Tretthet

hjerteinfarkt

Det er ikke unormalt å være trett. Det er faktisk helt normalt. Ingen av oss er på topp hele tiden. Men dersom du plutselig blir unormalt trett i forhold til hva som er vanlig for akkurat deg så kan det være lurt å sjekke ut årsaken.

En tur til legen er å anbefale. Dersom det er hjertet som sender deg en advarsel så kan en stressende situasjon føre til hjerteinfarkt.

2. Klemmende smerte midt i brystet

hjerteinfarkt

Et av de vanligste tegnene på et kommende hjerteinfarkt er sterk smerte i brystet.

Smerten kan i noen tilfeller kjennes flere steder i kroppen. Smerten kan ha utstråling til en eller begge armer (spesielt den venstre), hals eller underkjeve. Smertene kan også kjennes bare i hals, kjeve, rygg eller øvre del av magen. Vanligvis har man smerter i minst 15 minutter.

LES OGSÅ: Advarsel fra lege: Å ta med telefonen på toalettet kan gi hemoroider – La telefonen ligge

3. Åndenød

Før et hjerteinfarkt kan man oppleve åndenød. Dette beskrives som følelsen av at lungene får for lite luft. Det skyldes ofte at lungene ikke får nok blod, fordi arteriene er blokkerte.

Dersom du plutselig får vanskeligheter med å trekke pusten bør alarmklokken ringe. Oppsøkt lege umiddelbart.

4. Utmattelse 

Dersom du ofte føler deg svak og utmattet kan det skyldes at musklene ikke lenger får tilført nok blod. Dette kan være en av de første advarslene om et kommende hjerteinfarkt.

5. Svimmelhet og svette

hjerteinfarkt

Om du plutselig har begynt å svette mye mer enn du pleier, kan det være et tidlig tegn på hjerteinfarkt. Også dette symptomet bør sjekkes ut hos legen din.

Svimmelhet kan skyldes minsket blodtilførsel til hjernen. Det er heller ikke unormalt å bli svimmel i perioder, men du kjenner deg selv best. Er du unormalt mye svimmel bør lege oppsøkes.

6. Forkjølelse/influensa

Hvem er ikke forkjølet fra tid til annen? Hoste og feber er noe vi alle opplever og er sjelden farlig.

Men det mange ikke vet er at forkjølelse kan være et symptom som noen ganger kommer en måned før et hjerteinfarkt. Dette er kanskje det vanskeligste symptomet å reagere på, nettopp fordi det er så vanlig å være forkjølet. Men man kan jo ikke fly til legen hver gang man får en liten forkjølelse? Nei, det mener vi også. Men å være klar over dette kan være livsviktig. For da kan du også kjenne etter om du har noen av de andre nevnte symptomene.

7. Hovne føtter

Hvis du har hjertesvikt, kan en eller begge av hjertets nedre kamre miste evnen til å pumpe blod effektivt. Som et resultat kan blod hope seg opp i bena, anklene og føttene, noe som forårsaker ødem.

Kilder: NHI, LHL

Del denne informasjonen videre. Ikke bli panisk når du får forkjølelse – men vit om hva det kan være et varsel om, dersom du også har noen av de andre symptomene på hjerteinfarkt! 

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com