Hjem NyheterTruecrime 10 åringen ble funnet død i en nedgravd kasse – Vil familien få svar?

10 åringen ble funnet død i en nedgravd kasse – Vil familien få svar?

Del
X

For over 40 år siden i Tyskland: 10 år gamle Ursula Herrmann ble meldt savnet etter en sykkeltur. De fant henne død, nedgravd i en kasse.

Klokken 19:20 den 15. september 1981 ser tanten den 10-år gamle Ursula Herrmann sette seg på den røde sykkelen for sykle hjem. Dette er siste gang de ser henne i live.

Ursula Herrmann Foto: faksimile Bayerische Rundfunk

Når den pliktoppfyllende jenta ikke har kommet hjem etter 25 minutter og tanten forteller hun har syklet hjem forlengst, slår mor Anneliese full alarm. 

Det går ikke engang en time fra Ursula forlot tanten til politi, brannvesen og annet letemannskap saumfarer skogen der jenta må ha syklet for å komme hjem. Rundt midnatt bjeffer en av politihundene. Den har markert en liten rød pikesykkel. 

Klokken 01:43 ber lokalradioen innbyggerne i Eching holde øye etter en spebygd jente på 143 centimeter med kort, blondt hår, iført grå cardigan, mørkegrønne bukser og brukne sandaler.

Deretter er det stille i 36 timer fra forsvinningen til mamma Anneliese og pappa Michael plutselig får en oppringning. Det er stilt en god stund i den andre enden, før det plutselig spilles av en slags kjenningsmelodi som senere blir sentral i saken. Dette gjentar seg flere ganger i løpet av de neste timene. 

Dagen etter mottar Michael et brev med krav om løsepenger: 

«Vi har kidnappet datteren deres. Hvis dere vil se henne i live igjen, så betal to millioner tyske mark i løsepenger». To millioner tyske mark tilsvarer ifølge Die Welt  nærmere 11 millioner kroner i dag.

I brevet blir Anneliese og Michael bedt om å svare etter kjenningsmelodien, og å si om de vil betale eller ikke.

Her fant man Ursula nedgravd. Foto: politiet

«Ringer dere politiet, eller ikke betaler, så dreper vi datteren deres,» står det.

De får ingen respons når telefonen ringer kort tid etter at brevet er mottatt, men et nytt brev dukker opp og Liseanne og Michael får beskjed om å legge løsepengene i en koffert og levere den. Det blir ikke oppgitt hvor den skal leveres, kun at Ursulas far må kjøre alene til stedet i en gul Fiat 600.

Med hjelp fra myndigheter og naboer klarer de å samle sammen løsepenger. Alt er klart, men det men det kommer ikke flere brev eller instruksjoner om hvor pengene skal leveres.

Politiet bestemmer seg for å gjøre nye søk i skogen. Over hundre politimenn er ute med hunder, spader og metalldetektorer.

En av politibetjentene stusser når han ser fire nyplantede grantrær midt i en avsidesliggende del av skogen. Spaden støter mot noe hardt, når han dunker litt i bakken rundt grantrærne. 

Kassen Ursula ble funnet i. Foto: faksimile Bayerische Rundfunk

Politimannen har funnet en blå luke med syv boltelåser på. Det er en nedgravd kasse. Oppi kassen sitter Ursula Herrmann på en krakk. Det ser ut som om hun sover. Skriket fra politimannen kan høres gjennom hele skogen. Den lille kroppen de haler opp og legger på bakken er kald og livløs. 

Etterforskerne mener flere ting tyder på at kidnapperne ønsket å holde Ursula i live frem til de fikk løsepengene: I kassen er det blant annet en joggedress i barnestørrelse, 12 brusbokser, tre flasker vann, seks sjokoladeplater, fire kjekspakker og to tyggegummipakninger. 

Teorien er at Ursula ble dopet ned før hun ble senket ned i kassen, og at hun deretter har sovnet stille inn på grunn av surstoffmangel.

Foto: faksimile Bayerische Rundfunk

Mens Ursulas etterlatte sørger er innbyggerne i Eching livredde etter de er blitt fortalt at personene som kidnappet Ursula mest sannsynlig er en av dem. 

Hele Tyskland følger med på saken, og politiet jobber under et enormt press. Tipsene renner inn etter at det er utlovet en dusør på 30.000 d-mark til den som kan gi politiet svar. 

Bråkebøtta Werner Mazurek som kun bor noen hundre meter unna Herrmann-familien kommer raskt i politiets søkelys. Den arbeidsløse tobarnsfaren er nedlesset i gjeld, og tjener noen slanter her og der på å reparere TV-apparater.

Politiet er skeptiske til Mazureks påståtte alibi, og ransaker huset og verkstedet hans – men finner ikke noe som kan koble ham til kidnappingen. Uten fellende bevis må Mazurek løslates. 

Kort etter får politiet tipserom at Mazureks brokete kamerat Klaus Pfaffinger kjøre på moped med en spade fastspent på den kvelden Ursula forsvant.

I løpet av avhørene knekker Klaus Pfaffinger, som innrømmet å ha gravd hullet for Werner Mazurek. Han ga politiet en rekke detaljer som ga dem grunn til å anta de var på rett spor. Da Pfaffinger senere trakk tilståelsen, sto politiet tomhendt tilbake, uten fellende bevis. Saken var fortsatt uoppklart da Pfaffinger døde i 1992. 

I den senere tid har moderne teknologi gjort det mulig for cold case-enheten å se på Ursula-saken med nye briller. 

Politiet har fortsatt mistanken rettet mot Mazurek. Mens han er på jobb blir huset hans gjennomsøkt, og politiet finner en gammel båndopptaker.

Etter å ha undersøkt båndopptakeren i flere måneder, konkluderer en lydekspert med at det er sannsynlig at den ble brukt til å ta opp kjenningsmelodien.

28. mai 2008, 27 år etter at Ursula døde, blir Mazurek pågrepet og båndopptakeren beslaglagt.

I Tyskland kan ofrenes familie i visse saker bli en del av påtaleteamet som en medanklager. Ursulas foreldre frasier seg retten, men storebror Michael jr. sier ja.

Etter at den nå 40 år gamle broren har gått gjennom 6000 sider med etterforskningsmateriale sender han et brev til retten og beskriver lydekspertens «sannsynlig»-konklusjon som «uferdig eller ensidig». Det er høyst uvanlig at en medanklager prater til fordel for den tiltalte.

Werner Mazurek, ble i 2009 dømt for forbrytelsen, bortføring med døden til følge, og har siden sittet i fengsel. Han erkjente aldri straffeskyld, og hevder stadig sin uskyld.

Werner Mazurek (i brun jakke) dømmes for bortføring med døden til følge. Foto: faksimile Bayerische Rundfunk

Mazurek er ikke den eneste som mener han ikke har drept Ursula. Også jentens bror mener at de har tatt feil gjerningsmann. Siden dagen Ursula forsvant, har familien hennes lett etter sannheten om hva som hendte.

Etter å ha undersøkt mer enn 15.000 mistenkte, 11.000 biler og 20.000 fingeravtrykk, samt 4000 andre spor, konkluderte etterforskerne med at sammensatte bevis pekte i retning av Mazurek. Familiens nabo ble omtalt som den skjeggete giganten. De hadde altså ingen DNA-spor eller tilståelse grunnlag for siktelsen.

Brev skaper forvirring

Advokaten som representerer broren, sier han mottok et brev i fjor, skriver TV2. Brevet er maskinskrevet, men har en personlig håndskrevet signatur. Det inneholder detaljer og opplysninger som kan bidra til at den riktige gjerningsmannen blir funnet. Mer vil ikke advokaten dele, enn så lenge.

Brevet skal ikke være skrevet av en person som tilstår, men av en som hevder at han vet hvem som har gjort det. Det er altså navngitt en potensiell gjerningsmann i brevet. Sammen med advokaten, har også politiet og en tysk avis mottatt det samme brevet.

Påtalemyndighetene forsøker å finne ut hvem som har skrevet brevet og hvorvidt det er hold i brevets innhold. Kanskje kan det bidra til at familien får svar på hva som faktisk hendte med den 10 år gamle jenten deres, dagen for 40 år siden.

Nedenfor kan du se en dokumentar om den rystende saken.

LES OGSÅ:

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com