søndag, juli 25, 2021

10 bilder som beviser at depresjon ikke har noe ansikt

Mest lest nå

Selvmord er et stort folkehelseproblem, spesielt blant menn. Hvert år registreres cirka 600 selvmord i Norge. De fleste av dem er menn.

Depresjon har lenge vært et tabubelagt tema. Men etter hvert som flere har begynt å snakke om sine psykiske helseproblemer, har kunnskapen om depresjon også økt med årene, noe som heldigvis har resultert i mer hjelp.

Men det er fremdeles et stort problem.


– Det anslås at i tillegg til de registrerte selvmordene finnes cirka 25 prosent som mørketall, i form av plutselig dødsfall hos personer som bruker medisiner, eldre og ensomme, og i form av ulykker som egentlig er selvmord, har generalsekretær Tove Gundersen i Rådet for psykisk helse uttalt til Nettavisen.

Hun mener at vi snakker for lite om selvmord og at sykdommen bør få mer fokus. Ifølge Nettavisen dør flere mennesker i Norge av selvmord enn av trafikkulykker og drukning. Ser man på aldersgruppen 15 til 49 år, mister flere livet av selvmord enn av kreft.

For å øke bevisstheten om at en depresjon aldri har et ansikt, har hashtaggen #faceofdepression blitt opprettet på Instagram.

For hvordan ser en deprimert person virkelig ut? Hvordan ser en person med selvmordstanker ut?

Hensikten med hashtaggen er å øke bevisstheten om at en depresjon aldri har et ansikt, og at man aldri kan se om en person har selvmordstanker eller ikke.

1.

View this post on Instagram

Tw: talk of suicidal tendencies. . "You don't look suicidal"… I remember these words coming from the Dr's mouth right after I'd just told him that I was having thoughts of suicide. I remember in that moment my 14 year old self felt invalidation, dumb and embarrassed; something no one in that mindset should have to feel. I left feeling confused, what was I supposed to look like? A bottle of pills in one hand and a suicide note in the other? Those words nearly cost me my life, that judgment, those stupid stupid words. . I remember the night just last year that I spiralled and overdosed in my living room. I remember thinking to myself "I can't get help, I don't look suicidal, I don't fit the bill, they'll laugh at me". I remember thinking I must have looked the part, must have been wearing the suicidal costume properly when I woke up in Resus as all around me were concerned, worried and sad faces. By then this could have been too late, i might not have been there to see those sad faces if my partner hadn't of saved my life. . This, this is the danger of thinking mental health has a 'face',a 'look'. This is how stigma, ignorance and judgement towards mental health/suicide affects those who are poorly. . In both these photos i'm suicidal, perhaps not in the same way but on both of these days I had suicidal thoughts racing around. . Stop the judgment. Stop the stigma.

A post shared by Milly Bhaskara 🌻 (she/her) (@millykeepsgoing) on

2.

«Dette bildet ble tatt noen dager før mannen min tok selvmord. Selvmordstankene var der, men ingen visste.»

3.

«Dette er kjæresten min to uker før han hengte seg. Jeg vil aldri forstå … «

4.

«Datteren min. Dette bildet er tatt kvelden før hun ble innlagt på sykehus. Hun danset og hadde det tilsynelatende veldig bra. Heldigvis lever hun fortsatt i dag, og lærer å bekjempe sine psykiske helseproblemer. Hun var 8 år da hun prøvde å begå selvmord.»

5.

«Dette er sønnen min, rett før han gikk til datamaskinen sin for å google hvordan man henger seg. To dager senere fullførte han planen. «

6.

7.

8.

«Slik ser depresjon ut i hjemmet vårt. Jeg prøvde å henge meg på loftet. Men bjelkene knakk og jeg falt gjennom taket slik at familien min våknet. Jeg kjemper hver dag. Mannen min prøver å gjøre sitt beste. Jeg forstår det ikke. Jeg vet ikke hvorfor jeg ikke kan bli kvitt det. Jeg har en nydelig familie. Jeg føler meg egoistisk, fortapt, syk og sint på meg selv. Hjernen min har alltid vært litt rar, og jeg har slitt bare for å komme på skolen. Jeg kan ikke beholde en jobb. Jeg lykkes ikke i lengden. Jeg går frivillig før jeg blir sparket. Det er vanskelig å føle seg verdiløs, og jeg hater følelsen av å være en byrde for familien min. Jeg har så mye vondt inni meg. Jeg går i terapi og tar medisin. Alt jeg vet er at jeg føler at selvmord ville gjøre livet enklere for familien min. Hvis jeg bare fikk hodet på stell og ble normal…. Jeg har prøvd så lenge, jeg vet ikke om det kommer til å skje meg. I dag er jeg her. Vi må se hva som skjer i morgen. Jeg tar det dag for dag og noen ganger time for time. Noen ganger tror jeg at jeg kan komme meg gjennom en time, jeg går inn og legger meg og ser hvordan det går. I dag har vært bra. Jeg prøver å finne noe bra i dag for å gi håp for i morgen.»

9.

«Ja, det er mulig å være deprimert selv om man har barn. Noen ganger hører jeg: «Du har ingen grunn til å være deprimert med henne ved din side». Det får meg bare til å bli verre. Å høre; «Alt du trenger er trening og sunn mat» gjør at jeg vil slå deg, selv om du mener det godt. Depresjon forhindrer deg i å gjøre ting du vil gjøre fordi det bokstavelig talt er en kjemisk ubalanse i hjernen din.»

10.

«Slik så depresjonen ut like før vi mistet vår elskede Luke. Depresjon er en alvorlig sykdom.»

Disse bildene viser at du sjelden eller aldri kan se på en person at de har selvmordstanker. Derfor er det ekstra viktig å snakke om følelsene sine, men viktigst av alt snakke med sine venner og familie for å finne ut hvordan de faktisk føler seg.

Trenger du noen å snakke med?

Mental Helses hjelpetelefon: 116 123 (døgnåpent)
Kirkens SOS: 22 40 00 40 (døgnåpent)

LES OGSÅ: – Jeg må innrømme at jeg skriver dette med tårer i øynene, og svelger en klump i halsen

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter