Hjem Kosthold 10 enkle øvelser i sengen før leggetid – og hva de faktisk gjør for kroppen din!

10 enkle øvelser i sengen før leggetid – og hva de faktisk gjør for kroppen din!

Del
X

Mange av oss har problemer med å få sove om kvelden og faktisk også med å våkne om morgenen. Dette er noe som vi merker godt i en stresset hverdag, men med noen enkle øvelser kan vi selv gjøre mye for å endre på dette.

 

Disse ti øvelsene kommer opprinnelig fra yoga, men er lette å utføre for alle, ikke tar det lang tid heller – og resultatet kan for mange være nærmest magisk. Gjør de på soverommet, gjerne i sengen like før du skal sove – og du vil merke en ny indre ro som letter innsovingen betraktelig.

1: Meditativ pusteøvelse

Dette er en deilig startøvelse og passer godt for de som vil tømme hodet for dagens stress og mas, samt klargjøre for stille refleksjon og meditasjon. Sett deg behagelig i sengen med fotbladene mot hverandre slik at knærne kommer ut til siden. Legg underarmen/hendene på knærne, rett deg opp i ryggen og pust langsomt inn gjennom nesen. La luften sige sakte ut gjennom leppene etterpå. Fokuser på det dype åndedrettet, gjenta flere ganger og kjenn at kroppen og sinnet faller til ro.

 

2: Framoverbøying

Dette er en effektiv og deilig tøyeøvelse. Sett deg med beina strakt ut foran deg. Trekk pusten dypt og la den langsomt sige ut mellom leppene mens du sakte bøyer deg framover. Strekk armene godt fram å se om du etterhvert klarer å nå helt fram til tærne dine. Ikke gi opp, øvelse gjør mester, og med daglig øvelse vil du gradvis se at du blir mykere i kroppen. Fokuser på å puste godt ut når du bøyer deg, da når du litt lengere.

 

3: Fosterstilling

Sett deg på knær i sengen med beina under deg. Bøy overkroppen fram så langt du kan med armene pekende bakover. Bli liggende litt i denne posisjonen, ha fokus på rolig og dypt åndedrett.

4: Sittende sidevridning

Denne øvelsen er god for ryggen. Sett deg med bena i kryss foran deg, enten krysset eller med fotbladene mot hverandre. Legg din høyre hånd på venstre kne og venstre arm bak ryggen og vri deg sakte mot venstre. Trekk pusten langsomt og hold den litt, slipp ut mens du langsomt går tilbake til utgangsstillingen igjen. Skift om slik at venstre hånd er på høyre kne og gjenta øvelsen – gjerne flere ganger. HUSK rolige bevegelser og tøy godt!

5: Liggende gudinne Legg deg på rygg i sengen med strake bein. Før sakte beina oppover slik at knærne siger ut fra kroppen og la armene ligge ut til siden. Ligg stille slik en stund, og husk å puste dypt og rolig.

6: Beina opp mot veggen.

Dette er en lett og effektiv øvelse for alle som vil rense kroppen for stress. Legg deg med rompa ned mot veggen og strekk beina opp langs veggen slik at de hviler mot veggen. Støtt gjerne opp med puter om det føles mer behagelig. Ligg slik en stund mens du kjenner at du slapper av, husk å ha fokus på pusten.

7: «Baby-gynging»

Denne stillingen er beroligende og stimulerende. Ligg på rygg med et godt tak rundt anklene/leggene mens du presser knærne mot brystet uten at ryggen mister kontakt med underlaget. Gyng fram og tilbake med rolige bevegelser, bruk rolig pust i samsvar med bevegelsene.

8: Due-posisjonen

Dette er en god «beinstrekker» som virkelig løser opp og frigjør spenninger, spesielt i hoftene. Start på alle fire med brede hender. Trekk ditt høyre kne opp mellom armene, vri beinet slik at tærne peker mot venstre og yttersiden av leggen hviler mot underlaget. Strekk ditt venstre bein rett bakover og strekk godt ut mens du puster sakte ut. Hold stillingen så lenge du ønsker og gjenta med den andre siden.

9: Enkel twist

Prøv denne kanskje spesielt før du står opp om morgenen, den vil vekke opp ryggraden din og klargjøre deg for dagen. Ligg på ryggen og trekk knærne opp mot brystet. La de falle samlet ned mot høyre før du rolig vrir hodet mot venstre. Om du føler det er bedre, kan du hjelpe til med høyre hånd og dra knærne ned mot høyre. Gjenta til andre siden.

10: Fiskeposisjonen

Denne øvelsen kan føles anstrengende, men husk at øvelse gjør mester! Ligg på rygg og før håndflatene inn under hoftene/rompa. Løft opp overkroppen og brystet, støttet på albuene, slik at brystet og hjertet kommer over skuldrene og strekk hodet rolig bakover. Hold stillingen, husk å puste rolig, gå sakte tilbake til utgangspunktet og gjenta noen ganger.

Prøv å få deg en egen rutine med disse øvelsene, og gjennomfør de hver kveld før du skal sove, gjerne i din egen rekkefølge. Legg merke til hvordan dette hjelper deg og føl at du blir avslappet og rolig i kroppen før leggetid.

Husk at øvelse gjør mester om noen av øvelsene føles vanskelige. Kanskje du også kan gjøre dette sammen med din partner? Del gjerne dette slik at andre også kan få hjelp til å roe ned kroppen før leggetid etter en stressende og slitsom dag!

Del gjerne videre så flere kan få glede av disse herlige øvelsene!

 

 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com