Hjem Hus og hjem 11 geniale tips til bruk av natron – Dette må du prøve

11 geniale tips til bruk av natron – Dette må du prøve

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Bikarbonat, også kjent som natron, er et hvitt pulver med en lang historie av variert bruk, fra baking til rengjøring. Men visste du at natron også kan være en skattkiste for helsen din?

Her er ti grunner til at bikarbonat kan være bra for helsen vår, og hvordan vi kan bruke det:

1.Naturlig tannbleking

Bikarbonat er kjent for sine milde slipende egenskaper, som kan hjelpe med å fjerne overflateflekker på tennene. En enkel pasta laget av bikarbonat og vann kan gi tennene dine et lysere smil. Bruk denne metoden med måte for å unngå slitasje på emaljen.

The Journal of Clinical Dentistry har publisert studier som viser at tannkremer som inneholder bikarbonat er mer effektive til å fjerne plakk enn de uten.

2. Lindrer halsbrann og sure oppstøt

En teskje bikarbonat oppløst i et glass vann kan virke som en antacid og midlertidig lindre halsbrann og sure oppstøt ved å nøytralisere magesyren. Det er en rask og enkel løsning for ubehagelige øyeblikk.

American Journal of Gastroenterology har artikler som diskuterer bruk av bikarbonat som en rask lindring for halsbrann gjennom sin nøytraliserende effekt på magesyre.

3. Kan booste treningen

Bikarbonat kan fungere som et laktatbuffer, som potensielt forbedrer treningsytelsen, spesielt under intensiv trening. Ved å ta en liten mengde før trening, kan noen mennesker oppleve forlenget utholdenhet og forsinket utmattelse.

En studie publisert i «Journal of Applied Physiology» utforsker hvordan bikarbonat, som en laktatbuffer, kan forbedre fysisk ytelse under intensiv trening.

4. Fotsoppbehandling

På grunn av sine soppdrepende egenskaper kan en fotbad med bikarbonat hjelpe til med å behandle fotsopp. Dette enkle hjemmemiddelet kan gi lindring og fremme sunn hud.

5. Forbedrer munnhygienen

Skylling med en bikarbonatoppløsning kan hjelpe til med å nøytralisere dårlig ånde og bidra til å opprettholde en balansert pH i munnen, noe som reduserer risikoen for tannråte og tannkjøttbetennelse.

Forskning og artikler, for eksempel i «Journal of Periodontology«, viser hvordan bikarbonat kan bidra til å opprettholde en sunn pH-verdi i munnen og dermed støtte god munnhygiene.

natron
Natron kan brukes til så utrolig mye. Foto: Canva

6. Kan lette symptomer på urinveisinfeksjon

Mens det ikke erstatter medisinsk behandling, kan drikking av bikarbonatoppløst i vann midlertidig lindre symptomer på en UTI ved å nøytralisere urinens surhet.

7. Gir mykere hud

Et bad med tilført bikarbonat kan bidra til å mykgjøre huden og lindre irritasjon. Det er spesielt nyttig for de med sensitiv hud eller de som lider av tilstander som eksem.

8. Naturlig deodorant

Bikarbonat er et effektivt og naturlig alternativ til kommersielle deodoranter. Det hjelper med å nøytralisere kroppslukt uten å tilstoppe porene eller forstyrre den naturlige svetteprosessen.

9. Reduserer kløe og irritasjon fra insektbitt

En pasta laget av bikarbonat og vann kan påføres direkte på insektbitt for å lindre kløe og irritasjon. Dens antiinflammatoriske egenskaper bidrar til å dempe ubehaget.

10. Hjelper med å rense frukt og grønnsaker

Bikarbonat kan brukes til å fjerne rester av plantevernmidler og voks fra frukt og grønnsaker. En mild skrubbing eller skylling med en bikarbonatoppløsning kan gjøre dine ferske råvarer renere og tryggere å spise.

natron
Natron kan brukes både til rengjøring og helse. Foto: Canva

11. Perfekt rengjøringsmiddel

Natron er en utmerket, miljøvennlig rengjøringsmiddel takket være sine milde slipende egenskaper og evne til å nøytralisere lukt. Her er en enkel metode for å bruke natron for å rengjøre toalettet:

Slik rengjør du toalettet med natron:

Strø natron: Start med å strø en god mengde natron rundt i toalettskålen. Sørg for å dekke overflaten godt, inkludert under kanten hvor vannet renner ut.

La det virke: La natronet sitte og virke i 10-15 minutter. For en dypere rengjøring, kan du la det sitte over natten. Dette gir natron tid til å bryte ned smuss og bakterier.

Skur med toalettbørste: Etter at natronet har hatt tid til å virke, bruk en toalettbørste til å skrubbe innsiden av skålen grundig. Natron fungerer som et mildt slipemiddel som hjelper til med å fjerne vanskelige flekker uten å skade porselenet.

Skyll: Trekk i toalettspaken for å skylle ned. Vannet vil hjelpe med å fjerne natron og det løsnede smusset fra skålen.

natron
Bonustips: Bruk natron til å rengjøre sluken på kjøkkenvasken. Foto: Canva

For ekstra rengjøringsboost:

For ekstra rengjøringskraft kan du tilsette eddik sammen med natron. Hell først en kopp hvit eddik i toalettskålen, og følg deretter opp med natron. Den kjemiske reaksjonen mellom eddik og natron produserer bobler og skum som bidrar til å løsne skitt og kalkavleiringer. La blandingen virke i minst 10 minutter før du skrubber og skyller.
Å bruke natron til rengjøring av toalettet er ikke bare effektivt, men det er også en trygg og miljøvennlig metode. Det etterlater ingen skadelige kjemikalier og er trygt for septiksystemer.

Bikarbonat er et fantastisk og allsidig produkt som kan tilby mange helsefordeler når det brukes riktig. Husk likevel å bruke det med måte og konsultere en helseprofesjonell hvis du har spesifikke helsemessige bekymringer eller tilstander.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com