Hjem Helse 10 tegn på at du mangler D-vitamin

10 tegn på at du mangler D-vitamin

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Gjennom våren og sommeren får vi heldigvis godt med D-vitaminer gjennom solen. Men tar man ikke tilskudd av D-vitamin gjennom vinteren, kan man fort ende opp med D-vitaminmangel. De siste årene han man også sett at mange også mangler D-vitamin om sommeren, fordi vi smører oss med høy solfaktor hver gang vi er i solen.

Her er 10 typiske tegn på at du mangler D-vitamin:

1 Du blir syk hele tiden.

Hvis du syns den ene forkjølelsen avløser den andre, kan det skyldes D-vitaminmangel. Vårt immunforsvar er avhengig av D-vitamin for å fungere optimalt.

2 Du er ofte trøtt

Hvis du sleper deg gjennom dagene over lengre tid og syns du aldri får sovet nok, kan det være greit å teste D-vitamin-innholdet i blodet ditt.

3 Du har vondt i ryggen eller korsryggen

Mangel på D-vitamin kan faktisk gi ryggsmerter. Lite D-vitamin kan nemlig gi svake muskler, som igjen kan gi ryggvondt.

4 Leddene dine verker

D-vitamin spiller en stor rolle for kroppens opptak av kalsium fra tarmen. Lite kalsium gir skjørt skjelett.

5 Sårene vil ikke gro

Sår som ikke gror, kan være tegn på D-vitaminmangel.

6 Håret ditt blir tynt

Hårtap kan skyldes mange ting, en av dem er for lite D-vitamin. En studie fra universitetet i Kairo fra 2013 viste at kvinner som mistet mye hår, hadde markant lavere innhold av jern og D-vitamin i blodet.

7 Du er humørsyk

Hvis du har utelukket PMS og overgangsalderen, kan humørsvingninger skyldes D-vitaminmangel. Undersøkelser har også vist en sammenheng mellom depresjoner og mangel på D-vitamin.

8 Du føler deg svak

D-vitamin er nødvendig for at musklene våre skal fungere som normalt. Føler du deg svak i lårene, leggene og nederst i ryggen, kan det skyldes lite D-vitamin.

9 Hukommelsen svikter

D-vitaminmangel er satt i sammenheng med både demens, Alzheimers og kognitive problemer.

10 Du har ofte hodepine

Her snakker vi ikke om migrene, men vanlig hodepine. I en finsk studie, fant forskerne ut at de som slet med kronisk hodepine, også ofte manglet D-vitamin.

Slik får du i deg nok D-vitamin

Men hvordan skal du få i deg nok D-vitamin? 80 prosent av D-vitaminet får vi gjennom solen. I sommerhalvåret, anbefales det at du er ute i solen opp til 20 minutter et par ganger i uken uten å smøre deg inn med solkrem først. Om vinteren anbefales det å ta tilskudd av D-vitamin.

LES OGSÅ: Har du noen ekstra kilo på kroppen? Ny forskning viser at det ikke nødvendigvis er din feil

20 prosent av kroppens D-vitamin kommer fra kosten. Vitaminet finnes i fet fisk som laks, torskelever, torskerogn og sild, samt i egg, nøtter, kjøtt og melk.

Kilde: Søs Wollesen, lege, psykoterapeut og forfatter / Alt

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com