Hjem Helse 10 ting du kan gjøre for å forebygge Alzheimer

10 ting du kan gjøre for å forebygge Alzheimer

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Alzheimer er en form for demens som gradvis ødelegger evnen til å huske, tenke og til og med utføre enkle hverdagsoppgaver. Det den vanligste formen for demens, og i ytterste konsekvens har den en ødeleggende innvirkning på livskvaliteten.

Mange tror at Alzheimer kun rammer eldre, men på grunn av en moderne livsstil er det stadig yngre som også rammes. Og betraktelig mange flere enn tidligere.

Det er noen risikofaktorer for å få Alzheimer som ikke kan kontrolleres. For eksempel genetikk og alder – men det finnes imidlertid andre ting som du selv kan kontrollere.

Og det er så enkelt som å tenke gjennom hva du spiser og den hverdagslige livsstil.

RemedyDaily har satt sammen en liste med ti punkter som vitenskapelig er bevist kan hjelpe deg med å redusere risikoen for å utvikle Alzheimer.

1. Vær aktiv!

Det er påvist at regelmessig fysisk aktivitet minsker risikoen for å utvikle Alzheimer og andre demensrelaterte sykdommer. Samtidig som det hjelper deg med å holde hjernen i form, du husker bedre, har bedre konsentrasjon og får lettere for å lære.

LES: Ti fordeler ved å gå tur du kanskje ikke visste om

2. Pass på din mentale helse!

Føler du deg depressiv? Søk hjelp. Det er funnet forbindelser mellom det å være depressiv og det å være mottakelig for å utvikle demens og Alzheimer. Depresjon sliter på hjernen, noe som senker dens naturlige forsvar mot å utvikle sykdommer.

3. Vær sosial!

Studier viser at det å være sosial ikke bare er godt for hvordan man har det i hverdagen, det er også sunt for den mentale helsen. Noe som igjen bidrar til mindre risiko for å utvikle Alzheimer. Så besøk venner og familie, eller oppsøk steder du kan møte andre. Det er godt for hjernen din.

4. Pass på hjertet!

Visste du at det er en sterk forbindelse mellom hjertet og hjernen? Ikke bare følelsesmessig, men også fysisk? Det å ha et sunt og friskt hjerte bidrar til økt blodsirkulasjon som igjen gir hjernen næring som igjen motvirker demens og Alzheimer.

5. Spis sunt!

Sunn mat er viktig, ikke bare for kroppen i sin helhet, men også for hjernen. Dessuten vil en sunn livsstil gi et sunt hjerte, og som du så i punkt 4. er dette viktig for en frisk hjerne. Mat som er spesielt god for hjernen er mat som inneholder mye fiber og fullkorn, nøtter og forskjellige oljer. Sunt fett av den typen du finner i fisk er bra, gjerne i kombinasjon med omega-3.

6. Unngå raffinerte karbohydrater

Forskning viser at det er en sammenheng mellom blant annet diabetes og Alzheimer, og at du derfor bør være oppmerksom på hvor store mengder raffinerte karbohydrater du inntar. Et annet navn på raffinerte karbohydrater er sukker, som etterhvert er blitt et utbredt tilsetningsstoff i matvarene våre. Andre raffinerte karbohydrater finner du i blant annet pasta og forskjellige sukkerholdige drikker.

Sukker i naturlig form er mindre usunt, det finner du i typisk frukt og enkelte rotfrukter som for eksempel søtpotet. En diett bestående av mye frukt og sjømat er bra. Det samme med magert kjøtt og fiberrike råvarer.

7- Vær smart!

Akkurat som resten av kroppen – skal hjernen holdes i form må den trenes. All slags trening er bra, enten den består i å løse kryssord, forskjellige spill (puslespill og kort), male eller bygge noe. Undervisning er også bra, kanskje du kan lære et nytt språk? Å få seg en hobby kan dermed motvirke Alzheimer. Samtidig som du blir smartere av det.

8. Følg «hjernedietten»

Vi har allerede skrevet litt om sunn mat og hvilken effekt den har på hjernen, men visste du at det faktisk finnes en egen diett beregnet på en sunnere hjerne? Det gjør det faktisk, og studier viser at de som følger den reduserer risikoen for Alzheimer med inntil 54%. Og tro det eller ei, dietten består av svært gode råvarer fra flere forskjellige fødevaregrupper – og du kan til og med drikke vin!

9. Beskytt hodet.

Hodeskader er ikke bra – hverken på den ene aller andre måten. Ikke bare kan traumer mot hodet medføre uopprettelige skader rent fysisk, de kan også medføre tidlig demens eller Alzheimer. Driver du med risikosport? Bruk hjelm!

10. Slutt å røyke!

Røyking er hverken sunt eller spesielt sexy, så slutt. Ikke bare øker du risikoen for eventuelle kreftsykdommer og andre problemer med helsen. Det øker også muligheten for å utvikle Alzheimer. Undersøkelser har vist at folk som allerede er rammet av Alzheimer faktisk kan bremse utviklingen ved å slutte å røyke. Det smarteste er selvfølgelig å ikke begynne i utgangspunktet, men har man allerede begynt, så slutt. Søk gjerne hjelp hvis du ikke klarer det på egenhånd!

Del gjerne denne artikkelen slik at andre også kan få glede av den. Alzheimer er ingen hyggelig sykdom, så kan du bidra til å spre informasjon om hvor viktig det er å holde hjernen i form kan du gjøre en stor forskjell for noen.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com