Søtpoteten har blitt svært populær de siste årene. Den kan spises alene, som tilbehør, eller som pommes frites til en litt mer trendy hamburger.

Poteten og søtpoteten minner mye om hverandre når det kommer til næringsinnhold. Begge variantene inneholder viktige vitaminer og mineraler.

Men søtpoteten har mye mer betakaroten enn andre poteter, den har også mer fiber. I tillegg har den lavere GI enn den vanlige poteten.

Her er 10 gode grunner til hvorfor du bør spise søtpoteter:

1. Rik på betakaroten

Søtpoteten inneholder mye betakaroten som omgjøres til vitamin A i kroppen. Betakaroten er en viktig antioksidant som beskytter mot en rekke sykdommer.

Søtpoteten inneholder omtrent en tredjedel så mye betakroten som gulrot, mens betakaroten er nesten ikke-eksisterende i vanlige poteter.

2. Regulerer blodsukkeret

Søtpoteter en en utmerket kilde til langsomme karbohydrater og et et godt alternativ til deg som har problemer med blodsukkeret.

Fiberne i poteten hjelper dessuten til med å regulere blodsukkernivåene og å forebygge insulinresistens.

3. Ti ganger så mye kalsium

Søtpoteter inneholder ti ganger så mye kalsium som vanlige poteter. Kalsium trenger du for at skjelettet skal kunne vokse normalt.

100 gram søtpoteter tilsvarer 5 prosent av dagsbehovet ditt, så de viktigeste kildene til kalsium er melkeprodukter, bladgrønnsaker og nøtter.

4. Roer ned huden

Buljongvann fra kokt søtpotet kan roe ned hudirritasjoner og brukes som ansiktsvann for å rengjøre porer.

5. Bra for øynene

Søtpoteter er som sagt en god kilde til vitamin A. Har du mangel på vitamin A, kan det ramme synet ditt. Hornhinnen kan bli tørr, noe som leder til et dårligere syn.

Har du lite av vitaminet kan det også forhindre enkelte pigment fra å produseres.

6. Magen har godt av søtpoteter

Det høye fiberinnholdet i søtpoteten sikrer en sunn fordøyelse. Det kan også lindre forstoppelse.

7. Antiinflammatoriske egenskaper

Dette studiet Journal of Medicinal Food viser til at lilla søtpotetekstrakt kan ha antiflammatoriske effekter.

8. Minsker risikoen for hjertesykdom og fedme

Forskning tyder på at økt forbruk av vegetabilsk mat som søtpoteter minsker risikoen for fedme, diabetes, hjertesykdommer og den totale dødeligheten.

9. Supert i graviditeten

Er du gravid? Da er søtpoteter ekstra bra for deg. De inneholder nemlig rikelig med folat (folsyre) som er viktig for fosterutviklingen.

10. Kan beskytte mot prostata

I følge en studie utført av Harvard School of Public Health Department of Nutrition,  kan en rik kost på betakaroten beskytte mot prostatakreft.

Betakaroten kan også ha en beskyttende effekt mot tykktarmskreft i følge dette japanske studiet.

Konkulsjon: Nyt søtpoteter med god samvittighet! DEL gjerne artikkelen videre slik at flere får vite om alle fordelene ved denne smakfulle rotgrønsaken!