Hjem Meninger Disse 10 tingene burde alle foreldre slutte med

Disse 10 tingene burde alle foreldre slutte med

Alle har vi både gode og dårlige egenskaper som foreldre. Her er ti dårlige vaner du kanskje ikke tenker over, men som du burde slutte med.

Det er bloggeren Dynamom som har skrevet dette innlegget, som har blitt plukket opp av The Huffington Post. I innlegget peker hun på 10 dårlige vaner som de fleste foreldre nok vil kjenne seg igjen i. For som hun selv skriver: «Det er vel bare å innrømme det. Også du gjør disse tingene. Og det er egentlig ok, men kanskje burde du forsøke å gjøre noen forandringer – for din egen skyld, for barnas skyld og fordi livet er for kort.»

Vi gir ordet til Dynamom og gjengir her hennes liste over de 10 dårlige vanene du burde slutte med så fort som mulig.

1.  Dømme andre foreldre

Dette er vanskelig for vi har alle observert den forelderen som kjefter på barnet sitt på butikken, den travle mora som tyr til fastfood for å sikre barna middag og faren som lar barna være for lenge oppe kvelden før en skoledag.

I realiteten kunne det like gjerne vært oss, da vi alle fra tid til annen tar valg som burde vært bedre. Men i stedet for å fokusere på hva vi gjør feil, bør du heller fokusere på vi gjør rett. Hver gang du gjør en god innsats som forelder, bør du gi deg selv en klapp på skulderen og minne deg selv på at du er en god forelder.

2. Selvkritikk

Har du noen gang tatt deg selv i å si noe om deg selv som ikke akkurat er så flatterende? Som «Herregud, så dum jeg er» eller lignende? Vi har vel alle gjort dette, men foreldre bør tenke seg om to ganger før man sier slikt – spesielt hvis barna kan høre det. For barna ser opp til oss, både som foreldre og rollemodeller, men også fordi det er vi som gir de trygghet, varme, mat og tak over hodet. Og det er vi som besvarer de mange spørsmålene de vil ha svar på.

Så hva tenker de små hvis de får høre at deres foreldre ikke akkurat ser på seg selv som særlig smart eller vellykket? Hvordan får det dem til å føle seg? Ikke så bra, egentlig. Og hvis dine barn får høre deg si slike ting om deg selv ofte nok, så bør du ikke bli overrasket om de så begynner å si det samme om seg selv. Og det er vel ingen som ønsker å overføre egen usikkerhet til sine barn.

Moralen er enkel: Vær snill mot deg selv og spar både deg selv og dine barn for dette.

3. La deg og dine distraheres av smarttelefoner, nettbrett og andre duppeditter

Når var siste gang du tilbrakte en helg uten å ha smarttelefonen ved din side? Eller uten å ha nettbrettet eller den bærbare PC’en innenfor rekkevidde? Har du noen gang vært på restaurant og sett familien hvor alle er opptatt med trykke på hver sin smarttelefon og ingen snakker med hverandre?

Dette er en oppgave som er vanskelig for de fleste av oss. Tilgangen til informasjon og internett omgir oss i stadig større grad, og vi er alle blitt mer eller mindre avhengig av å kunne ha tilgang til Facebook, mail og internett kontinuerlig. Men all denne trykkingen, klikkingen og scrollingen kan føre til slitasje på ditt forhold til dine barn – og også på deg selv. Forsøk derfor å befri deg fra denne avhengigheten.

Du kan for eksempel gjøre det til et ritual at i din familie så legger man vekk alle teknologiske duppeditter etter klokken 1900. Så kan man heller spille et spill sammen, snakke sammen eller gå en tur sammen. Du vil bli overrasket over hva du kan lære av dette og hvor mye det kan ha å si for humøret ditt, at dere tar dere tid til hverandre.

4. Snakke stygt om personer dine barn er glad i

Enten det er eks’en din, din bror eller søster, dine foreldre, barnas lærer eller dine svigerforeldre – sjansene er så absolutt til stede for at noen kommer til å gjøre noe irriterende og du vil bli fristet til å si akkurat hva du mener om det.  Men gjør deg selv og dine barn en tjeneste – ikke gjør det mens barna er til stede. De trenger ikke å få høre noe stygt om personene i deres liv de er glad i og respekterer.

Hold det heller mellom voksne, og la barna dine få lov til å beholde det gode inntrykket de har av voksne som de er glad i og omgir seg med.

5. Forsøke å kontrollere absolutt alt

Selvfølgelig vil vi ikke at være barn skal falle og slå seg, bli skadet eller skuffet. Men det er da virkelig en del av livet, og hvis du forsøker å kontrollere hver eneste lille ting dine barn gjør eller sier  for å unngå slikt, så vil du fort oppdage at det er umulig. Og hvis du forsøker å kontrollere for mye av barnas hverdag, vil du raskt oppdage at du ender opp med å være forelder for et barn som kommer til å gjøre opprør mot deg.

I stedet for bør du heller gi barna dine rom for å gjøre sine egne feil – og lære av disse. I det lange løp vil dette være verdifulle erfaringer de vil ha stor nytte av å lære.

6. Dokumentere og fotografere hver minste lille ting

Dynamom skriver at hun er forbedret på en klagestorm grunnet dette punktet, men likevel er hennes oppfordring til foreldre klar: Ta færre bilder og videoklipp. Og da mener hun ikke at du skal legge kameraet hjemme på bursdagen til barna, på ferieturen eller skoleavslutningen. Selvfølgelig skal du ta vare på de store øyeblikkene i barnas liv. Men noen ganger er det bedre å legge kameraet bort, og heller ta deg tid til å faktisk være til stede i øyeblikket – og heller oppleve det sammen med barna. I stedet for å kun se det gjennom et lite kamera, iPhone eller videokamera.

Slik verden har utviklet seg har vi alle blitt så vant til å oppleve disse øyeblikkene gjennom et kamera, for deretter å legge bildene ut på sosiale media, at det er lett for at vi faktisk går glipp av selve opplevelsen. Og det er noe både du og barna dine bør få oppleve sammen.

7. Være den som sier «Ja» hele tiden

Det er veldig enkelt å bruke noen ekstra kroner for å gi barnet ditt det leketøyet/dataspillet/iskremen de har så lyst på akkurat der og da. Og JA, disse tingene er alle veldig fine ting å gjøre for barnet ditt. Men ikke gjør det hver gang barnet ditt ber om noe. For da vil det ikke ta lang tid før du har et barn som til slutt krever mer og mer og nekter å ta «Nei» for et svar. Sett heller grenser og du vil raskt se hvorfor dette er bra for barnet ditt.

8. Slutte å utfordre dine grenser

Hvis du hater berg- og dalbaner, så er vel sjansen til stedet for at du ikke foreslår å legge ferien til Tusenfryd. Og det samme, hvis du ikke er en fan av sushi, så er sjansen stor for at dine barn heller ikke kommer til å bli det.

Det er veldig lett å bli for komfortabel som forelder og dermed unngå situasjoner som tvinger en til å utfordre seg selv. Men muligens så ville ditt barn elsket en tur til Tusenfryd, eller sushi hvis de først fikk prøve det.

Hvis du bruker litt tid på å utforske nye ting og steder, så vil du se hva dine barn liker og tiltrekkes av. La dem få utforske verden og trekke sine egne konklusjoner. Og kanskje vil dette også påvirke deg selv, slik at du oppdager at du faktisk liker noe du ikke trodde du ville gjøre.

9. La kvalitetstid bli «kvalitetstid»

Du kjenner kanskje situasjonen? Du og barnet ditt setter dere godt til rette i sofaen for å se en film sammen. Den starter og det første du gjør er å ta frem smarttelefonen for å sjekke mail eller Facebook. Kanskje tar du et bilde av deg og barnet sammen i sofaen og poster det på Facebook med kommentaren: Kvalitetstid med minstemann.

Høres det kjent ut? Du er ikke alene. Men fakta er at barnet ditt legger merke til om du ikke er helt til stede når dere har planlagt å tilbringe tid sammen. Du har kanskje fått høre det også: «Mamma, du følger ikke med på filmen!». Barna dine vet når du ikke er til stede i øyeblikket. Så sats heller på å være der med dem, i stedet for å legge ut et bilde av øyeblikket på Facebook.

10. Å ikke si at du elsker barna dine til dem

«Jeg elsker deg». Tre små ord. Som hvis du ikke er vant til å få høre selv, viser seg å være forbausende vanskelig å si til andre. For barn er det å vite at de er elsket noe av det viktigste du kan gi dem – både gjennom gjerninger og ved å si de faktiske ordene.

Fortell dem at du elsker dem. At du er glad i dem. Og det gjelder også for voksne barn, fordi det er aldri for sent å si det. 

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com