torsdag, april 9, 2020

102 år gamle Edith mener vi ikke må ta kvinners rettigheter for gitt

Mest lest nå

Sykepleieren døde av korona. Ble hedret av kollegene

Den britiske sykepleieren og jordmoren døde av korona fredag forrige uke. Bildet av kollegene som minnes henne i sykehusgangene har gått verden rundt. Lynsay Coventry...
Artikkelen fortsetter etter annonsen

Engelske Edith Pryor ble født første juledag i 1917. Da hadde ikke kvinner stemmerett. Kvinner fikk ikke eie sin egen eiendom eller tjene sine egne penger. Mye har endret seg siden Edith ble født, men hun advarer oss mot å slappe helt av.

«Da jeg vokste opp, var det forventet at kvinner skulle være mødre og husmødre», sier Edith til Metro.

«Det fantes ingen alternativer. Menns oppgave var å forsørge familien. Og sånn var det. Kvinner hadde ikke en gang lov til å eie sin egen eiendom. I dag er det selvfølgelig annerledes, og det har vært en glede å se kvinner smi sine egne karrièrer», sier hun videre.

Foto: privat

Stemmerett var det viktigste

Opp gjennom årene, har Edith vært vitne til noen fantastiske hendelser. Den viktigste, mener hun var da kvinner fikk stemmerett.

«Da kvinner fikk stemmerett var uten tvil det største steget fremover for kvinner. Det var en erkjennelse av likhet og at våre stemmer betyr noe. Derfor er det så viktig at vi ikke tar det for gitt», sier Edith, og legger til at også andre hendelser har hatt stor betydning:

«Da jeg var 36, husker jeg at vi samlet oss rundt tv-en for å se dronningens kroning. Jeg tenkte ikke så mye over det da, men det var en stor milepæl. Det viste verden at kvinner kan lede. Akkurat det samme var det da Thatcher ble statsminister. Uansett hva man tenkte om politikk, var det inspirerende å ha en kvinne i den posisjonen. Det fikk folk til å se at kvinner kan være like suksessfulle som menn.»

Edith og ektemannen Edwards bryllup.
Foto: privat

En stor inspirasjon for de unge

I dag bor Edith på sykehjemmet Bupa Erskine House I London. Ifølge de ansatte, er hun er stor inspirasjonskilde.

«Det høres kanskje litt rart ut at Edith er en inspirasjon, men det er hun», sier pleier Megan Guest.

«Som en ung kvinne i dag, er det let å ta våre rettigheter for gitt. Men hver gang jeg snakker med Edith, går det virkelig opp for meg hvor langt vi har kommet. Det får meg til å sette pris på stemmeretten min, og det gir meg virkelig lyst til å stå opp for meg selv og kjempe», sier hun videre.

Megan og Edith.
Foto: privat

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Siste nyheter