søndag, februar 28, 2021

11 er fortsatt savnet: – Vi er ganske sikre på at det er personer i rasområdet

Mest lest nå

Natt til onsdag ble en rekke boliger tatt i et kvikkleireskred i Gjerdrum kommune på Romerike. Det er fortsatt savnede som ikke er gjort rede for. 

Klokken 03.59 natt til onsdag 30. desember fikk politiet ifølge VG melding om jordskred på Ask i Gjerdrum kommune.

10 skadet og 11 savnet

Onsdag kveld er ti personer bekreftet skadet, hvorav én av dem er alvorlig skadet. Fem personer er på sykehus og fem har blitt sendt til legevakten. Tidlig onsdag kveld er det fortsatt elleve personer som ikke er gjort rede for. Det er også barn blant de savnede.


– Vi mener at det er mennesker i det rasområdet, men om det er de 11 eller er færre kan vi ikke slå fast med sikkerhet, sier innsatsleder Roger Pettersen i Politiet til NRK.

VG melder at skredet er på hele 300 ganger 700 meter. Minst 14 adresser skal være berørt av katastrofen, og flere hus har forsvunnet i skredet. Frykt for nye skred gjør at politiet og annet redningspersonell ikke kan ta seg inn i det utsatte området, men det søkes etter folk fra helikoptre med varmesøkende kameraer.

I tillegg er 1500 personer evakuert, og tallet er ventet å øke.

Skredet ennå ikke over onsdag kveld

– Flere blir evakuert. NVE definerer et større området som utrygt. Det er sendt ut SMS-varsler og folk som bor lenger inn mot Ask sentrum vil bli evakuert. Det ligger an til at 1500 blir evakuert, sa ordfører Anders Østensen til NRK onsdag morgen.

I Gjerdrum bor det 6 800 innbyggere. Ca 5000 av disse bor i Ask, hvor skredet har gått. Onsdag kveld er 1500 av disse er evakuert.

Onsdag kveld pågår skredet fortsatt.– Vi snakker om det største kvikkleireskredet i nyere tid med tanke på evakuerte og berørte husstander. Dette er svært alvorlig, sier regionsjef Toril Hofshagen i Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NRK.

Store leireforekomster i grunnen på Romerike

I 2016 gikk et stort jordskred i Sørum på Romerike, der tre utenlandske arbeidere omkom da de ble fanget i leirmassene.

– Det kommer til å gå mange flere skred på Romerike i årene som kommer også. Det kan vi være helt sikre på, sier statsmeteorolog John Smits til NRK.

Store deler av Romerike ligger på gammel havbunn, og det er store leireforekomster dypt under bakken.

Hva som er årsaken til dagens skred i Gjerdrum er foreløpig ikke klart, men NRK melder at Norges Geotekniske Institutt (NGI) har sendt eksperter på kvikkleire til området.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter