Forsiden Helse 11 tegn på at du bør få sjekket skjoldbruskkjertelen din

11 tegn på at du bør få sjekket skjoldbruskkjertelen din

Skjoldbruskkjertelen er et lite, men svært viktig organ som styrer blant annet kroppens stoffskifte. Dette gjør den ved å produsere de hormonene som sender de riktige signalene til hjernen, slik at man ikke får enten for høyt eller for lavt stoffskifte – noe som er ugunstig for kroppens forbrenning.

Kjertelen sitter i halsregionen, like under strupehodet, og det er også ofte der de første symptomene viser seg dersom noe skulle være i veien med den. Det er viktig å være oppmerksom på hvilke symptomer man bør se etter, og oppsøke lege for en nærmere undersøkelse dersom en eller flere av dem skulle dukke opp.

1. Du har vondt i halsen

Ettersom kjertelen sitter i halsregionen er det også gjerne her de første symptomene gir seg til kjenne. Smerter i halsen kan være flere ting. Det kan være halsbetennelse eller man er forkjølet, men det bør uansett sjekkes av lege.

2. Du har endret smak

Hvis skjoldbruskkjertelen overproduserer smakshormoner vil dette kunne oppfattes som at ting smaker annerledes enn hva man er vant til.

3. Du svetter lettere

Kroppstemperaturen styres mye av forbrenningen, som igjen styres av stoffskiftet, som igjen styres av skjoldbruskkjertelen. Økt svette kan dermed tyde på ubalanse i hormonproduksjonen.

4. Du fryser lettere

På samme måte som ved punkt 3. tyder dette også på ubalanse i hormonproduksjonen, men i motesetning til for høy forbrenning har du for lav. Dette gir seg utslag i at du fryser lettere, og kan ha kalde hender og føtter.

5. Du har vondt i musklene

Et av kroppens hyppigste varseltegn er smerte, og det samme gjelder ved problemer med skjoldbruskkjertelen. Spesielt vil muskler og ledd føles ømme og vonde.

LES OGSÅ
5 tips til hvordan du effektivt kan fjerne inngrodde hår

6. Huden din føles tørr

Kløe kan være tegn på flere ting, men også ha sammenheng med hormonproduksjonen i skjoldbruskkjertelen. I tillegg til tørr hud kan håret også føles tørt og flisete.

LES OGSÅ
5 tips til hvordan du effektivt kan fjerne inngrodde hår

7. Du går opp eller ned i vekt

Eller begge deler om hverandre. Siden skjoldbruskkjertelen har stor betydning for kroppens forbrenning av næring, vil en ubalanse kunne gi seg utslag i store vektforandringer. Både opp og ned, ettersom skjoldbruskkjertelen prøver å kompensere stoffskiftet.

8. Du har vanskelig for å konsentrere deg

Typisk tegn på at skjoldbruskkjertelen ikke fungerer som den skal. Du føler deg ofte forvirret eller desorientert. Ved langvarig sykdom påvirkes også korttidshukommelsen.

9. Du er generelt trett og uopplagt

Igjen relatert til stoffskiftet. Våkner du uopplagt og trøtt om morgenen bør skjoldbruskkjertelen være en av de tingene du bør få sjekket.

10. Du er nedstemt og depressiv

Hvis skjoldbruskkjertelen ikke produserer de riktige hormonene i den riktige mengden vil dette kunne påvirke humøret. Du føler deg lettpåvirkelig og blir fort trist eller nedstemt.

Foto: Pixabay

11. Du har ofte forstoppelse

Forstoppelse er ofte et tegn på forstyrrelser i fordøyelsen, noe som påvirkes av skjoldbruskkjertelen. Er denne i ubalanse fordøyes ikke maten riktig i tarmene, og du får lettere forstoppelse enn eller.

Vær imidlertid oppmerksom på at flere av disse symptomene også kan være årsak til andre ting enn problemer med skjoldbruskkjertelen, så det beste rådet er å oppsøke lege for å få stilt en sikker diagnose.

Del gjerne artikkelen slik at flere blir oppmerksomme på hvilke symptomer man skal se etter for å oppdage eventuelle problemer med skjoldbruskkjertelen på et så tidlig stadium som mulig.

Eivind Ertesvåg
Jeg opprettet Sosialnytt i 2014. Da med formål om å spre gladsaker og inspirerende historier, fremfor all negativiteten som ofte preger nyhetsbildet. Siden den gang har siden vokst og Sosialnytt har i dag flere skribenter og tusenvis av engasjerte lesere. Jeg har studert webkommunikasjon og er også utdannet sosionom. På fritiden opptar familie, venner og livet som småbarnsfar det meste av tiden min. .

Mest lest nå

Hunder slaktes for å bli festivalmat

Urovekkende bilder viser at hunder blir brent levende før en årlig hundekjøtt festival i Kina under feiringen av sommersolverv. Ifølge den britiske avisen Independent blir...

Alexander Rybak: «Jeg er konstant redd for å leve»

Alexander Rybak har hatt en del utfordringer med sykdom det siste året. Nå deler han en tekst på Instagram, som får fansen til å...

Fire barn syke etter å ha spist giftig plante. Advarer foreldre – likner på sukkererter

Barna var på SFO da de spiste av den meget giftige planten Gullregn. De syns planten liknet på sukkererter. Barna ble så dårlige at de...

Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

Flere helsesøstre har ropt varsku om foreldres mobilbruk. De mener at barn kan bli skadelidende av foreldres manglende tilstedeværelse. Nå henger forskere seg på. Amerikanske...

Nytt bilde av Elvis Presleys barnebarn får folk til å steile

Elvis datter, Lisa Marie Presley, skaper overskrifter etter at hun la ut et bilde av sine fire barn. Fansen blir helt lamslått over hvordan...