Helse 11 tegn på at du bør få sjekket skjoldbruskkjertelen...

11 tegn på at du bør få sjekket skjoldbruskkjertelen din

-

- Reklame -

Skjoldbruskkjertelen er et lite, men svært viktig organ som styrer blant annet kroppens stoffskifte. Dette gjør den ved å produsere de hormonene som sender de riktige signalene til hjernen, slik at man ikke får enten for høyt eller for lavt stoffskifte – noe som er ugunstig for kroppens forbrenning.

Kjertelen sitter i halsregionen, like under strupehodet, og det er også ofte der de første symptomene viser seg dersom noe skulle være i veien med den. Det er viktig å være oppmerksom på hvilke symptomer man bør se etter, og oppsøke lege for en nærmere undersøkelse dersom en eller flere av dem skulle dukke opp. I verste fall kan man ha kreft i skjoldbruskkjertelen.

1. Du har vondt i halsen

Ettersom kjertelen sitter i halsregionen er det også gjerne her de første symptomene gir seg til kjenne. Smerter i halsen kan være flere ting. Det kan være halsbetennelse eller man er forkjølet, men det bør uansett sjekkes av lege.

2. Du har endret smak

Hvis skjoldbruskkjertelen overproduserer smakshormoner vil dette kunne oppfattes som at ting smaker annerledes enn hva man er vant til.

3. Du svetter lettere

Kroppstemperaturen styres mye av forbrenningen, som igjen styres av stoffskiftet, som igjen styres av skjoldbruskkjertelen. Økt svette kan dermed tyde på ubalanse i hormonproduksjonen.

4. Du fryser lettere

- Reklame -

På samme måte som ved punkt 3. tyder dette også på ubalanse i hormonproduksjonen, men i motesetning til for høy forbrenning har du for lav. Dette gir seg utslag i at du fryser lettere, og kan ha kalde hender og føtter.

5. Du har vondt i musklene

Et av kroppens hyppigste varseltegn er smerte, og det samme gjelder ved problemer med skjoldbruskkjertelen. Spesielt vil muskler og ledd føles ømme og vonde.

6. Huden din føles tørr

Kløe kan være tegn på flere ting, men også ha sammenheng med hormonproduksjonen i skjoldbruskkjertelen. I tillegg til tørr hud kan håret også føles tørt og flisete.

7. Du går opp eller ned i vekt

Eller begge deler om hverandre. Siden skjoldbruskkjertelen har stor betydning for kroppens forbrenning av næring, vil en ubalanse kunne gi seg utslag i store vektforandringer. Både opp og ned, ettersom skjoldbruskkjertelen prøver å kompensere stoffskiftet.

8. Du har vanskelig for å konsentrere deg

Typisk tegn på at skjoldbruskkjertelen ikke fungerer som den skal. Du føler deg ofte forvirret eller desorientert. Ved langvarig sykdom påvirkes også korttidshukommelsen.

9. Du er generelt trett og uopplagt

Igjen relatert til stoffskiftet. Våkner du uopplagt og trøtt om morgenen bør skjoldbruskkjertelen være en av de tingene du bør få sjekket.

10. Du er nedstemt og depressiv

Hvis skjoldbruskkjertelen ikke produserer de riktige hormonene i den riktige mengden vil dette kunne påvirke humøret. Du føler deg lettpåvirkelig og blir fort trist eller nedstemt.

Foto: Pixabay

11. Du har ofte forstoppelse

Forstoppelse er ofte et tegn på forstyrrelser i fordøyelsen, noe som påvirkes av skjoldbruskkjertelen. Er denne i ubalanse fordøyes ikke maten riktig i tarmene, og du får lettere forstoppelse enn eller.

Vær imidlertid oppmerksom på at flere av disse symptomene også kan være årsak til andre ting enn problemer med skjoldbruskkjertelen, så det beste rådet er å oppsøke lege for å få stilt en sikker diagnose.

Del gjerne artikkelen slik at flere blir oppmerksomme på hvilke symptomer man skal se etter for å oppdage eventuelle problemer med skjoldbruskkjertelen på et så tidlig stadium som mulig.

Lik oss på Facebook for flere saker:

Siste nytt

Fødte baby i hemmelighet – her finner politiet den dystre sannheten

For to år siden, fødte den gang 18 år gamle Brooke Skylar Richardson en baby hjemme på badet i...

Countrysanger Kylie Rae Harris døde rett etter hun la ut mystisk video

Kylie Rae Harris (30) blir omtalt som en "rising star" i countrymiljøet. For et par uker siden omkom hun...

Skrekkfunn: Fant pytonslange med 511 flått i svømmebassenget

De fleste av oss syns det er ille nok å komme over en pytonslange. Enda verre ville det vært...

Bruden hvisker en hemmelighet til brudgommen. Men hun visste ikke at han hadde på seg mikrofon

Taylor Logan kom med en helt spesiell avsløring til brudgommen foran alteret. Nå har bryllupsvideoen gått viralt, og over...

Syklet over 3000 km for å høre datterens hjerteslag en siste gang

"Hun reddet meg og jeg kan ikke betale henne tilbake. Jeg skulle ønske jeg kunne, men jeg kan ikke." Dette...

Gutten ble vraket til en kleskampanje fordi han har Downs syndrom – Få med deg morens geniale tilsvar!

Daglig blir vi mennesker utsatt for bedrageri. De fleste annonser du ser av mennesker som reklamerer for klær ser...

Populære

Du liker nok disseRELATERT
Anbefalt for deg

Neste artikkel