Du husker garantert fortsatt følelsen av å benke deg foran TV-skjermen på lørdager. Utstyrt med det etterlengtede lørdagsgodtet, var forventningen stor til hva som skulle skje i denne episoden av favorittserien. Og når episoden var over, var ventetiden til neste lørdag nesten ikke til å holde ut.
I dag er det serier som Peppa gris, Paw Patrol og Karsten og Petra som dominerer sendeflaten hos NRK Super. I tillegg har barne-TV forlengst flyttet inn på internett, og vises nå på alle mulig plattformer. De fleste barn i dag har allerede en dypere teknisk forståelse av bruken av nettbrett enn det deres foreldre har. I det minste når det gjelder å finne frem til serier og spille spill.
Men slik har det ikke alltid vært. Lenge var det bare én eneste TV-kanal i Norge, og som en følge ble folk som Vibeke Sæther, Jarl Goli og Eli Rygg nærmest som superkjendiser å regne.
Og etter som årene har flydd forbi fortere enn vi egentlig vil innrømme, så husker vi fortsatt med lengsel tilbake til våre egne favoritter fra den svunne tiden.
Derfor har vi lyst å dele våre 11 største favoritter med dere her.
Og skulle du ikke finne din favoritt på listen, så må du gjerne gi oss en klar beskjed i kommentarfeltetet på Facebook. Hvem vet, kanskje vi lager en egen sak om akkurat din favoritt 🙂
1. Fragglene
Det er helt umulig å komme uten om denne storsuksessen fra Jim Henson, mannen som også laget The Muppet Show. Serien debuterte på NRK første gang i 1984, og ble sendt hver søndag klokken 1800. Senere ble det vist på nytt både på 90- og 00-tallet. I serien får vi møte fragglene, som bor i Fraggelberget. Sammen med blant annet trollene gorgene og de flittige doserne utgjør de et lite økosystem – kanskje uten helt å være klar over det.
Legendariske karakterer i serien er blant annet onkel reisende Mac, hunden Sprocket og den allvitende Skraphaugen.
Her får du se den fantastiske introen til serien:
2. Portveien 2
Denne NRK-produserte serien ble det laget hele 140 episoder av. Serien fostret kjente programledere som Jarl Goli, Terje Strømdahl og Eli Rygg, og i tillegg til programlederne var det én annen beboer i huset – Sjiraffen, som bare dukket opp når programlederne var borte. Serien ble første gang vist på TV mellom 1985 og 1987. Alle utendørsopptak fra serien ble gjort på Bjølsen i Oslo, i en kolonihage i Portveien 2. Derav navnet på serien.
Serien har for mange overlevd helt frem til i dag gjennom mange av sangene som ble laget til serien. Slik som «Fire elementer», «Tenn et lys» og kanskje den mest ikoniske av de alle – «Ta en potet».
Her får du se både introsangen, og møte Jarl Goli for aller første gang:
3. Colargol
«Kjenner dere Colargol? Han som synger i dur og moll?»
Kjenningsmelodien til denne flotte fransk-polske barneserien ble i sin tid fremført av Nora Brockstedt, og endte opp med å vinne Spellemannsprisen i 1974. Serien i seg selv ble umåtelig populær da den ble sendt på NRK fra 1973 av. Faktisk var det ingen andre land i Europa hvor serien oppnådde slik popularitet. Stemmen til Colargol var det skuespiller Rigmor Lange som sto for.
Her får du høre den glade kjenningsmelodien, og vi advarer på forhånd om at denne er lett å få på hjernen 🙂
4. Shagma
Eller som den egentlig het – Arkadia – reisen til jordens indre – var en fransk tegnefilmserie som på NRK gikk i forbindelse med Frokost-TV på lørdager. Serien er likevel mest kjent under navnet Shagma, som også var navnet på den kunstige solen i seriens univers.
Totalt ble det laget 52 episoder av denne fantastiske serien, som var veldig tidlig ute med å fremme et miljøbudskap. I Norge gikk den på TV fra høsten 1986. Kjente karakterer her var budbringeren Arkana, krigeren Spartakus, de rare dyrene Bic og Bac, det levende kjøretøyet Shag-Shag og barna Bob og Rebekka. Ja, også de skullete piratene da, som alltid dukket opp både her og der.
Nedenfor kan du høre Ingrid Olava i Sandefjord spiller sangen fra Shagma.
5. Rädda Joppe – Död eller levanda
Denne svenske korte serien ble laget i totalt 10 episoder – hver på rundt ti minutter. Den ble første gang sendt i 1985, og var en litt skummel serie – hvor alt likevel gikk bra til slutt.
I hovedrollen fant vi lille Ola (spilt av Jimmy Ola Ekelund) og hans kosedyr Joppe – en tøymuldvarp. Stort sett handlet serien om at Ola rotet bort Joppe på mer eller mindre smarte måter, som å kaste ham i søpla, sende ham som brevpost og annet, før – etter litt dramatikk – Ola igjen ble gjenforent med Joppe. For en stakket stund. Siden han igjen mistet han i neste episode. Og når vi tenker over det, var det faktisk ganske irriterende at Ola kontinuerlig klarte å rote bort Joppe.
Pass bedre på lekene dine, gutt! 🙂
6. Flukten fra Dyreskogen
Åh! «Ikkje bli redd, Røyskatt!»
Den lille perlen av en tegnefilmserie gikk på NRK mellom 1992 og 1995. Serien var samprodusert av Den europeiske kringkastingsunionen, og fikk totalt 39 episoder fordelt på tre sesonger.
I Norge ble serien sendt med nynorske stemmer, og kjente skuespillere som Harald Mæle, Åsleik Engmark, Hildegunn Riise og Trond Brænne sto for stemmene til de heltemodige dyrene. Vi fulgte dyrene på deres flukt fra Dyreskogen, som de slemme menneskene hadde ødelagt, og på vei til det lovede landet – Hjorteparken. Her hadde dyrene fått høre at de kunne få leve i fred for menneskenes herjinger. De viktigste karakterene var blant annet Rev, Grevling, Røyskatt, Muldvarp og Padda.
Denne kunne vi gjerne tenkt oss å se på norske TV-skjermer igjen 🙂
7. Bompibjørnene
«Lynsnar og listig, durkdreven og dristig, vågal og vennlig, du vet hvem det er».
Joda, det er Bompibjørnene. Eller Disney’s Adventures of The Gummi Bears, som serien het på originalspråket. Dette var Disney’s første tegnede TV-serie, og suksessen til serien banet deretter veien for serien som Ole, Dole og Doffen på eventyr og Darkwing Duck.
Serien fant sted i middelalderkongeriket Dunwyn, og i hovedrollene møtte vi på de snarrådige og kule Bompibjørnene. De hadde tilgang til en hemmelig saft, bompibærsaft, som gjorde at de kunne sprette noe helt utrolig. En gave som de svært ofte fikk bruk for, etter hvert som de, sammen med både prinsesser og stallgutter, bekjemper plottene til den onde hertug Piggtorn (han var ond, han).
8. Brødrene Dal og Professor Drøvels hemmelighet
Den legendariske brødretrioen med de klingende navnene Gaus, Roms og Brumund Dal holdt faktisk på i hele fire tiår. Den første serien, Brødrene Dal og Professor Drøvels hemmelighet, ble første gang sendt i 1979. Etter dette kom seriene Brødrene Dal og spektralsteinene, Brødrene Dal og legenden om Atlant-is og Brødrene Dal og mysteriet om Karl XIIs gamasjer, som perler på en snor. I tillegg ble det laget en kinofilm i 2010 med tittelen Brødrene Dal og Vikingesverdets forbannelse.
Seriens skapere og hovedrolleinnehavere var KLM, eller Trond Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen, som trioen het. I den første serien følger vi brødrene mens de legger ut på padletur oppover Overfloden i kanoen Elvegris på jakt etter den forsvunnede oppdageren Professor Drøvel. Underveis på ferden møtte man på mange rare mennesker og skapninger, og hver episode ble alltid avsluttet med en skikkelig cliffhanger, med påfølgende dramatisk musikk – hvorpå Fortelleren (Tom Mathisen) med knusktørr humor kunne oppfordre oss til å følge med i neste episode for å få svar.
«Hva var det som falt ned i Overfloden rett foran Elvegris? Må Brødrene Dal gi opp og finne Professor Drøvel? Følg med i neste episode av Professor Drøvels hemmelighet!».
9. Andungen Kvakk-Kvakk
Kvakk-kvarakkk-kvakk-kvakk!
Den superkoselige italienske stop-motion-serien ble første gang sendt 1980, men dukket opp en rekke ganger i tide og utide. Eksempelvis – hadde NRK noen ganger tekniske problemer, så var det alltid tid til å sende en liten episode av Andungen Kvakk-Kvakk mens vi ventet.
Serien var laget med hjelp av papirbrette-kunsten origami, og tok for seg andungen Kvakk-Kvakks liv og leven. Hver episode var på rundt fem minutter og andungen startet som oftest med å få en formaning fra andemammaen om å oppføre seg, og dro deretter ut på oppdagelsesferd hvor han møtte andre morsomme dyr. Felles for de alle var at de kunne gjøre morsomme og overraskende ting med papirkroppene sine.
Serien ble sendt både på 80- og 90-tallet, og vi lurer nå på om vi ikke har sett den i ettertid også.
10. To gode naboer
Denne tsjekkiske (egentlige tsjekkoslovakiske) serien gikk på NRK fra slutten av 70-tallet og gjennom både 80-tallet og 90-tallet. Serien var omtrent like høyt elsket av de voksne som av barna, og i hovedrollene fant vi de to gode naboene. De var som regel i ferd med reparere noe, bygge noe, men siden de var noen uforbederlige rotekopper endte det alltid i masse tull. Før de til slutt fant en løsning på problemet som var like genial som den var latterlig.
Serien ble vist over stort sett hele Europa, og endte til slutt med hele 76 episoder bak seg. Til slutt endte den også opp med å få navn etter hovedrolleinnehaverne – Pat og Mat.
Her får du et gjensyn med de glade tullebukkene:
11. Jul i Skomakergata
Selvfølgelig var det helt umulig å komme utenom Jul i Skomakergata. Det er vel ingen barne-TV-serie noen gang som har skapt såpass mye engasjement blant en voksen befolkning – lenge etter at den gikk på norske TV-skjermer. På et tidspunkt var engasjementet for å få serien tilbake på NRK såpass sterkt at det ble dannet Facebook-grupper med nærmere 100.000 medlemmer som krevde at skomaker Jens Petrus Andersen skulle tilbake på skjermen.
Denne vidunderlig koselige adventskalenderen ble laget av NRK, og sendt første gang i 1979. Deretter ble den sendt på nytt totalt seks ganger til – i 1981, 1984, 1988, 1993, 1998 og 2003. Så serien har i aller høyeste grad vært en viktig del av oppveksten for flere generasjoner nordmenn.
Med handlingen sentrert rundt skomakeren i Skomakergata, som har 24 par med sko igjen som må hentes før jul, får vi også tilgang til et rikt univers med bikarakterer som Stine og Jørgen, politimester Klinke, lastebileier Hjul, blomsterhandler Rosengren og bakemester Snipp.
Ja, også Tøfflus da. Det lille tøffeldyret, det eneste av sitt slag, som bodde hos skomaker Andersen. Tøfflus viste filmer hvor Jon Blund kunne fortelle om barnas rettigheter, også var han usedvanlig glad i kruspersille. Vi regner med at det ikke bare var oss som fikk kranglet oss til at mamma kjøpte kruspersille til oss – bare for å oppdage at det ikke smakte i nærheten av så godt som Tøfflus syntes det gjorde.
Det er ikke mye man kan si om denne serien, som ikke de aller fleste av oss allerede vet. Så da er det bedre å heller vise starten på første episode her: