søndag, april 18, 2021

110 år gamle Gudrun i Åmot har overlevd både spanskesyken og korona

Mest lest nå

Gudrun Nymoen er Norges eldste person. 110-åringen var 8 år da spanskesyken kom til Norge. Hun og flere søsken ble syke.

Gudrun Nymoen er en av få i Norge som husker spanskesyken. I et intervju med TV2 forteller hun at hun og søsknene ble syke. Men hun kom seg gjennom spanskesyken. Nå har hun også kommet seg gjennom koronapandemien. Denne gangen ble hun ikke syk, men er ferdig vaksinert.

– Jeg klarer meg, vet du. Jeg er kanskje sprek til å være 110 år, sier Gudrun i intervjuet med TV2.


I dag bor hun på Osen Pensjonistheim i Åmot kommune.

Gudrun Nymoen er Norges eldste person. Faksimile: TV2

– Andre snakker mye om alderen min. Men det tenker ikke jeg så mye på. Jeg føler meg omtrent som før, sier 110-åringen som er Norges eldste person.

Mellom 50 og 100 millioner døde

Da spanskesyken kom var det barn og unge voksne som var mest utsatt. En av teoriene til at de var ekstra utsatt er ifølge Store Norske Leksikon at eldre antagelig hadde blitt utsatt for et lignende virus tidligere og derfor hadde noe immunitet.

Unge voksne har dessuten sterkt immunforsvar som overreagerte i møtet med viruset bak den fryktede sykdommen som herjet i 1918 og 1919 krevde 15.000 liv i Norge. På verdensbasis døde mellom 50 og 100 millioner mennesker.

Navnet spanskesyken skyldes at spanske myndigheter i mai 1918 var blant de første til å innrømme at det hadde oppstått en ny og mystisk sykdom som hadde smittet både kongen, statsministeren og 30 prosent av befolkningen. 

Mens Gudrun overlevde sykdom under pandemien i 1918, har hun holdt seg frisk under korona-pandemien. Nå er hun også vaksinert, og hun roser innsatsen som er gjort i Norge.

Gudrun Åmot er Norges eldste person. Foto: privat

– Jeg er selvfølgelig heldig. Det kan være mye av styringen vi ikke liker. Men det går ikke an å gjøre alle til lags, sier Gudrun.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter