fredag, oktober 2, 2020

12-år gammel jente tilfeldig drapsoffer – Polititopp etterlyser hardere straff for unge gjengmedlemmer

Mest lest nå

Mannen vil skilles fra konen – Men uante omstendigheter kan lære oss alle noe om ekteskap

Jeg kom hjem om kvelden, min kone hadde servert middag. Jeg tok henne i hånden og sa: "Jeg har noe jeg må si deg". Hun satte seg bare ned og spiste stille. Jeg observerte smerten i øynene hennes.

Strafferabatt er et hett tema i den svenske debatten, og ikke alle mener at kriminelle ungdomsgjenger skal få strafferabatt.

Leder for den nasjonale operasjonelle avdelingen (NOA) i det svenske politiet, Stefan Hector, etterlyser nå strengere straffer for unge gjengkriminelle.

– I et rent avgrenset perspektiv kan man konstantere at en kriminell som er bak lås og slå ikke begår kriminelle handlinger, i det minste ikke ute i allmenheten. På det samfunnsmessige planet kan jeg ikke bedømme om dette vil fungere, men jeg nøyer meg med at innesperring fungerer når man skal forhindre den som sitter innelåst i å begå lovbrudd ute i offentligheten, sier Stefan Hector til den svenske avisen Expressen.


Stefan Hector har tidligere vært operativ leder i bydelen Västerort i Stockholm. Der opplevde han at beboerne i utsatte områder ønsket tøffere reaksjoner

– Historisk sett har vi betraktet ung alder som en formildende omstendighet, men nå har vi sett en utvikling der unge mennesker begår grove kriminelle handlinger allerede i unge år, sier Hector og legger til at antall leveår kanskje ikke er det mest sentrale når det begås grov kriminalitet.

12-åring drept i drive-by-skyteepisode

Debatten rundt gjengkriminalitet og vold blusset opp igjen forrige uke da Sverige ble rystet av nok en tragisk skyteepisode. Denne gangen var offeret en 12 år gammel jente. Hun ble skutt og drept i en drive-by-skyteepisode. Gjerningspersonen er foreløpig ikke pågrepet, men Hector er klar på at noen vet hvem som står bak ugjerningen.  

Trenden i Sverige er nedslående: Flere og flere unge dras inn i kriminelle gjenger. Ifølge Hector er en av grunnene til at skuddvekslingen ikke avtar at det for hver kriminell som er pågripes av politiet står flere som er forberedt på å overta plassen.

– Veksten inn i disse miljøene er så stor at politiet alene ikke kan overvinne den. Flere må hjelpe og da fremfor alt for å dele veksten inn i disse miljøene, sier han til Sveriges Television

NOA-lederen ser også at det er lettere å ty til alvorlig vold i de kriminelle gjengene.

– Vi har sett en utvikling der terskelen for å bruke grov vold har sunket. Skuddvekslingene kommer av mengden mennesker med stor voldskapasitet og en lav terskel for å bruke vold, sier Hector

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter