in

12 klassiske skrekkfilmer fra 80-tallet som skremte livet av oss

Enten elsker man skrekkfilmer, eller så hater man det. Mange vil hevde at skrekkfilmenes glansperiode var på 80-tallet. Da florerte det av skikkelig, skumle skrekkfilmer. Flere av dem regnes i dag for klassikere.

Her skal du få mimre tilbake med 12 skrekkfilmer jeg tipper skremte livet av deg. Listen er laget etter inspirasjon fra den nostalgiske svenske siden Kommer du i håg.

1 Ondskapens hotell (The Shining)

Dette er vel skrekkfilmen over alle skrekkfilmer. Filmen kom ut i 1980, og hadde ingen ringere enn Jack Nicholson i hovedrollen. Handlingen er lagt til høyfjellshotellet Overlook Hotel i Colorado. Jack Torrance skal overvintre på det vinterstengte hotellet og jobbe som vaktmester. Med seg har han sin kone og sin sønn.


2 Fredag den 13.

Den første filmen kom ut i 1980, og handlet om syv tenåringer som skal være leirledere ved campingplassen Camp Crystal Lake. Men det blir langt fra noen idyllisk sommer. En etter en blir ungdommene drept, av Jason Voorhees.

4. The evil dead

Denne amerikanske skrekkfilmen kom ut i 1981. Filmen handler om fem ungdommer som drar til en hytte i skogen. Der vekker de til live demoniske krefter.

5 Halloween

Denne klassikeren kom ut i 1978 og handler om Michael Myers drap på tenåringer mens han flykter fra et psykiatrisk sykehus.

8. Poltergeist

Denne skumle filmen fra 1982 handler om familien Freelings som plutselig får besøk av onde krefter i form av poltergeist. Det viser seg at boligområdet der de bor er bygd oppå en gammel kirkegård. Etter hvert blir deres datter bortført av åndene.

9 A Nightmare on Elm Street

Her er det bare nok å si Freddy Kreuger, så kommer gåsehuden på ryggen. I denne skumle filmen fra 1984, blir en gruppe tenåringer plaget av mareritt om en brannskadet mann med kniver til fingre. Når marerittene blir virkelige, begynner ting å bli alvorlig.

10 Child’s Play

Denne filmen med dukken Chucky har skremt mang en tenåring da den kom ut i 1988. Lille Andy Barclay får en Chucky-dukke til bursdagen sin. Det de ikke vet, er at Charles Lee Rays sjel, også kjent som «The Lakeshore Strangler», er i dukken.

11 Dyrekirkegården

Kalles også «De levende døde». Mange leste denne boken, skrevet av Stephen King, før den kom på kino i. Filmen handler om familien Creed som flytter til landsbyen Ludlow. I skogen bak huset ligger en dyrekirkegård, der alle døde som blir begravet, kommer tilbake som levende. Dog litt ustabile.

LES OGSÅ: 10 ting du som vokste opp på 80-tallet husker

12 It

I It fra 1990 må sju barn kjempe mot en skummel klovn som dreper barn. It skremmer vettet av ungdommene, og jeg er helt sikker på at Pennywise er grunnen til at mange barn og voksne har klovnefobi.

LES OGSÅ: 7 gamle, klassiske tv-serier vi aldri glemmer

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Da vennen hans døde, ønsket han råd om hvordan man håndterer sorg. Dette svaret gir mening

kirke av trær

Bygde kirke av levende trær. Se de fantastiske bildene fra innsiden