torsdag, november 21, 2019
Nyheter 13 000 ungdommer er avhengige av energidrikk

13 000 ungdommer er avhengige av energidrikk

-

En ny undersøkelse gjennomført av Forbrukerrådet viser at 42 prosent av barn i alderen 10-18 år oppgir å drikke energidrikk. Mer enn halvparten oppgir at de var 12 år eller yngre, første gang de smakte energidrikker. Mange opplever symptomer på avhengighet.

«Det er fortsatt veldig mange barn og unge som drikker energidrikker. Vi er bekymret over at energidrikk normaliseres som tørstedrikk, og at et stort antall unge opplever avhengighetslignende symptomer og bivirkninger. Dette må myndighetene ta på alvor», sier direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket til Nettavisen.

Mange får bivirkninger

Hovedårsaken til at energidrikker gir grunn til bekymring, er det høye innholdet av koffein. Koffein er et sentralstimulerende stoff, hvilket gjør barn og ungdom som forbrukergruppe særlig sårbare.

LES OGSÅ: Hjertelegens advarsel til de som drikker energidrikk: – Det er russisk rulett

«Mange opplever bivirkninger etter å ha drukket energidrikker. Nær en av fem av de som er ukentlige drikkere oppgir at de føler ubehag og uro dersom de ikke får drukket den høykoffeinholdige leskedrikken. Koffein er avhengighetsdannende, og basert på disse funnene kan det anslås at rundt 13.000 tenåringer opplever å være avhengige av energidrikker», skriver Forbrukerrådet på sine sider.

Hodepine og angst

Ifølge nettavisen, er det en sammensatt grunn til at barn og unge drikker energidrikk som tørstedrikk. Den norske legeforening melder at det er et høyt innhold av sukker eller søtstoffer i drikken, som dekker over smaken av bitre ingredienser som koffein eller taurin. Dette gjør drikken lettdrikkelig.

«Koffein er et sentralstimulerende stoff som påvirker mange funksjoner i kroppen. Når kroppen blir vant til eksponering, krever den jevnlig tilførsel av det aktuelle stoffet for ikke å få fysisk ubehag. Abstinenssymptomer på koffein kan være hodepine, trøtthet, angst, irritasjon og dårlig humør, noe barn og unge også rapporterer», skriver Den norske legeforening.

Flere barn har havnet på sykehus

Koffein og taurin inneholder i tillegg flere stimulerende stoffer som virker sammen, mens kullsyre øker hastigheten på koffeinopptaket i blodet. Det gjør at energidrikker er forbundet med større risiko enn kaffe, selv om kaffe inneholder mer koffein per liter.

I Norge har flere barn blitt innlagt med organsvikt etter å ha drukket store mengder energidrikk på kort tid.

LES OGSÅ: Drikker du mye energidrikk? Forskere advarer: Dette skjer med kroppen din

Lik oss på Facebook for flere saker:

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Siste nytt

Hvor farlig er det egentlig å snuse? Kjendislege ser på saken

Kjendislege Wasim Zahid har sett på snus og hva forskningen sier om helseskader relatert til snus. Til videoen skriver...

Aune Sand med sterk kritikk av influensere: – Tanketomt vås

Kunstner Aune Sand (53) tar nå et oppgjør med influensere, og måten de påvirker dagens unge på. Han mener...

Renoverte campingvogn fra 1988 – for en forvandling

Flere og flere nordmenn får øynene for å feriere i sitt eget land. Noe som også vises på salget...

91 år gammel kvinne forvandlet byen til et kunstverk med penselen sin

Den 91 år gamle kvinnen Anežka Kašpárková har virkelig vist verden hvor vakker gatekunst kan være.  Den tsjekkiske kvinnen døde dessverre...

Da Jenny fikk ansvaret for kostholdet på dette gamlehjemmet ble det nye tider for beboerne

Jenny Jönsson er en 42 år gammel kvinne. Til daglig jobber sykepleieren på et gamlehjem i Sverige. Da hun...

Ali klipper hjemløse gratis før jul

Ali Zaki (29) driver en frisørsalong i Malmö. I november og desember holder han søndagsåpent for alle hjemløse som...