En eksperimentell brystkreftvaksine som viser lovende resultater i tidlige forsøk. Forskerne mener vaksinen åpner for en mulighet for å eliminere brystkreft, som er en av de sykdommene i verden som krever flest menneskeliv.
Kreftregisteret opplyser at brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner. 4224 kvinner fikk brystkreft i 2022, noe som er det høyeste antallet Kreftregisteret noen gang har rapportert.
Forekomsten av brystkreft har økt betydelig de siste tiårene. I 2022 var det mer enn dobbelt så mye brystkreft blant norske kvinner som i 1958. For de som rammes av denne sykdommen er utsiktene til å overleve stadig bedre, og de som ikke blir friske lever lengre med sykdommen. Overlevelse av brystkreft har blitt gradvis bedre, og 9 av 10 kvinner som rammes er i live 5 år etter diagnosen.
I Norge er medianalder for brystkreft er 62 år, det vil si at halvparten av alle som får diagnosen er over 62 år. Selv om prognosene har blitt bedre hadde selvsagt det beste vært å utrydde sykdommen.
15 personer tester vaksinen med lovende resultater
Og det er nettopp å utrydde sykdommen forskerne som står bak brystkreft-vaksinen håper å gjøre: Så langt har 15 kvinner med en aggressiv form for brystkreft fått vaksinen. De har, til tross for høy risiko for tilbakefall, vært i remisjon i opptil fem år.
Blant de som har prøvd vaksinen er tobarnsmoren Jennifer Davis. Hun er en 46 år gammel sykepleier fra den amerikanske delstaten Ohio. Hun har tidligere vært gjennom en rekke brutale runder med cellegift, strålebehandling og en dobbel mastektomi før hun fikk anledning til å prøve vaksinen.
I et eksklusivt intervju med den britiske avisa Daily Mail forteller Davis at hun nå føler seg bedre fysisk og mentalt enn hun noen gang har gjort.
– Jeg kan ikke helt fatte det. Jeg er så håpefull på alles vegne. Jeg har to døtre, jeg har en mamma. Jeg vil at alle jeg kjenner skal få vaksinen. Jeg vil at alle skal kunne få den. Hvis dette kan forhindre brystkreft, vil det være fantastisk, sier Davis til avisa.
Den nye vaksinen trener opp kroppen til å angripe et protein som produseres hos gravide og ammende kvinner, og som ofte er en forløper til kreft.
Håper friske kan få vaksinen slik at de ikke blir syke
Foreløpig blir det bare testet på en kreft som om den fanges tidlig, har gode prognoser for videre behandling. Problemet er bare at den sprer seg raskt og stille til andre deler av kroppen – og da lever så få som 12 prosent av pasientene fem år etter.
Nå håper forskerne som utvikler vaksinen at de etter hvert kan gi vaksinen til friske mennesker – for å hindre dem i å få noen form for brystkreft. Den dagen de eventuelt oppnår det, vil vaksinen i så fall være den første i sitt slag.
LES OGSÅ: Dette bildet viser hvordan du kan oppdage brystkreft
– Vi kan kanskje eliminere brystkreft som en sykdom, akkurat som vi har eliminert polio og kopper. Vi tror at innen fem år vil det være på markedet for folk som Jenni, som hadde brystkreft og er bekymret for tilbakefall. Et par år etter det burde det være tilgjengelig for alle kvinner, inkludert kvinner som aldri har hatt brystkreft. Det er veldig spennende, sier Dr Amit Kumar, som er administrerende direktør i Anixa Biosciences som utvikler vaksinen.
Vaksinen er resultatet av mer enn 20 års arbeid og forskning av den nylig avdøde forskeren Vincent Tuohy, som var brystkreftforsker ved Cleveland Clinic’s Research Institute. Den er lagt opp slik at de som vaksineres får tre doser av vaksinen med to ukers mellomrom.
I 2022 var dette de fire vanligste kreftformene i Norge (nye krefttilfeller i parantes):
Prostatakreft (5474 tilfeller)
Brystkreft (4224) tilfeller)
Lungekreft (3534 tilfeller)
Tarmkreft (4745 tilfeller)
[YouPlaySinglePlayer video=»1040,2414,389335″]