Hjem Helse 16.000 nordmenn vet ikke at de har diagnosen som dobler risiko for hjerteinfarkt

16.000 nordmenn vet ikke at de har diagnosen som dobler risiko for hjerteinfarkt

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit
Uten å vite det selv har rundt 16.000 nordmenn diagnosen som gir en dobbelt så høy risiko for hjerteinfarkt. 

Tall fra Folkehelseinstituttet viser ifølge VG at mer enn 13.000 personer fikk et akutt hjerteinfarkt i Norge i 2019. Nærmere 1800 personer døde av dette samme år.

Høyt kolesterol gir svært sjelden symptomer, og derfor kan mange av oss ha det uten å være klar over det. Tilstanden dobler risikoen for hjerteinfarkt.

– Det viktigste er å oppdage personer med arvelig høyt kolesterol så tidlig som mulig slik at man kan forebygge hjerteinfarkt, sier forsker Karianne Svendsen ved Oslo Universitetssykehus til VG.

LES OGSÅ: 1 måned før hjerteinfarktet inntreffer kan kroppen gi deg en advarsel – dette er symptomene

mann får hjerteinfarkt

Arvelig høyt kolesterol skyldes en endring eller en genfeil i arvematerialet. Hvis en forelder har genfeilen, er det 50 prosent risiko for at barnet arver den.

– Vi fant at det var en dobbelt så høy risiko for å få et akutt hjerteinfarkt dersom du har arvelig høyt kolesterol, og at noen av disse fikk infarkt allerede i 20-30-årsalderen, som er mye tidligere i livet enn hos andre som ikke har en av mutasjonene som gir arvelig høyt kolesterol, sier Svendsen til VG.

LES OGSÅ: 6 tegn kroppen kan gi deg før et hjerteinfarkt

Hun legger til at dersom man allerede har fått ett hjerteinfarkt, har man mye høyere risiko for å få et nytt. Derfor gis kolesterolsenkende medisiner etter et infarkt. Men de med arvelig høyt kolesterol allerede de sterkeste kolesterolsenkende medisinene, og har derfor lite å gå på. Samtidig har de 2,5 ganger så stor risiko for et nytt infarkt, og betydelig høyere risiko for å dø etter et infarkt.

LES OGSÅ: Gladmelding til deg som sover middagslur: Halverer sjansen for hjerteinfarkt og slag

Studien understreker derfor hvor viktig det er å si fra til fastleger og på sykehus og andre helseinstitusjoner dersom du har arvelig høyt kolesterol slik at du sikres ekstra god oppfølging.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com