in ,

16 år gammel måtte skuespilleren adoptere bort barnet sitt – 30 år etter skjer det utroligste

Foto: Privat

Mange husker nok Kari-Ann Grønsund både fra barne-TV i «Lillys butikk», Hotel Cæsar, Olsenbanden jr-filmene. Hun debuterte i sin første filmrolle i 1971. Siden den gang har det gått slag i slag.

I 1968 var Kari-Ann en gryende popstjerne. Hun hadde allerede blitt populære i Tyskland, sammen med «Die Wenche».


Så ble hun uønsket gravid. Kun 16 år gammel var ikke Kari-Ann klar for å få barn.

– Jeg husker jeg reagerte med sjokk da jeg forsto hvilken tilstand jeg var i. Det eneste som var aktuelt for meg, var å ta abort. Jeg var jo bare et barn selv. Et rasende barn som ble tvunget til å føde et barn, forteller Kari-Ann i et intervju med ukebladet Hjemmet.

Fikk avslag i abortnemda

Den gang var det abortnemder som skulle ta stilling til om kvinner fikk innvilget abort. Moren ble Kari-Anns støttespiller.

– Hun ville nok gjerne ta til seg barnet, men forsto samtidig at det ikke var mulig, sier skuespilleren til Hjemmet.

Til tross for familiens trange økonomi og en alkoholisert familiefar, mente abort­nemnda at Kari-Ann, som selv ikke var mer enn et barn, måtte klare å føde barnet.

Hun forteller TV 2 at hun spesielt husker den ene legen:

–Han satt og røkte en sigar. Så bøyde han seg fram og sa: «Har du klart å bli gravid, klarer du vel å bære det fram også», forteller hun.

Fødte en liten gutt

Etter planen skulle hun plasseres i fosterhjem. Men Kari-Ann var ikke innstilt på å la abortmenda få siste ordet. Hun stakk av og gikk under jorden i brorens leilighet.

16 år gammel satt hun stort sett alene i leiligheten og ventet på fødselen.

Det var en liten gutt som kom til verden. Etter fødselen var det ikke meningen at hun skulle se gutten. Han ble passet av nonner, men de hadde antagelig forståelse for at Kari-Ann hadde behov for å se barnet hun hadde født: Hun snek seg inn på rommet hans i løpet av natten, og nonnene lot henne få se på ham.

Etter dette ante hun ingen ting om hvor han bodde eller hvordan han hadde det. Før det 30 år senere skulle skje noe på jobben hennes som endret tilværelsen.

Teaterhøgskolen og ekteskap

Barnefaren var en eldre gutt i bandet hun sang i, og Kari-Ann hadde mistet lysten på platebransjen etter det hun hadde vært gjennom. Hun begynte på Teaterhøgskolen.

Midt i 20-åra traff hun tannlegen Eirik Brathole.

– Jeg fikk jobb på Trøndelag Teater, og det var i Trondheim jeg traff Eirik. Han var så pen og stilig, vakker på en måte at jeg var sikker på at han var homo. Han flyttet til Oslo for å overta sin fars tannlegepraksis, jeg flyttet etter og vi giftet oss etter noen måneder, forteller hun til Dagbladet.

Da Kari-Ann fylte 29 ble hun og Eirik foreldre.  Denne gangen kjentes det helt riktig å bli mamma. Hun har en god mann. De får enda et barn sammen. Men nå blir det også tydeligere, alt hva hun ga fra seg den første gangen.

– Nå må du holde deg fast

Hun slet med mange tanker. Og 30 år etter at hun så sin førstefødte den natten på Vor Frues Hospiral skjer det noe helt utrolig:

– Jeg holdt på å legge ny lyd på noen gamle Disneyfilmer da teknikeren jeg hadde jobbet med i fire år nettopp hadde hatt 30-årsdag. Jeg hadde glemt selve dagen hans, men hadde med en gave noen dager etter. Jeg spurte om hvilken dato han var født. Han fortalte at han hadde fødselsdag på den samme dagen som mitt bortadopterte barn, og det var jo litt av en tilfeldighet, sier Kari-Ann til Livsstilsguiden.

Foto: Privat

Det han fortalte videre var nok til at skuespilleren kunne legge sammen to og to. Hun ba lydteknikeren sette seg:

– Da han etter hvert også fortalte at han var født på Vor Frue Hospital av en mor han ikke visste hvem var sa jeg: «Nå må du holde deg godt fast, for det er jeg som er moren din!», forteller Kari-Ann til nettstedet.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Per og Bahareh setter drømmen på vent

Kona med sår videohilsen på bursdagen til demensrammede Bruce Willis