Hjem Nyheter Mange går i denne 17. mai-fella

Mange går i denne 17. mai-fella

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

17. mai er mange uheldige og får mobilen ødelagt eller frastjålet. 

– Oslo er på topp. Der har hele 6 av 10 opplevd å få mobilen ødelagt eller frastjålet. Det er enormt høyt. Til sammenligning sier bare 4 av 10 i Rogaland det samme. Jeg håper folk passer godt på telefonene sine på 17. mai, sier produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren. 

Han legger til at 17. mai er en klassiker når det kommer til mobiluhell: Store folkemengder, lettere familiekaos, mye bildeknipsing, fest og alkohol gir mange forsikringssaker hvert eneste år.

Fra en helt fersk undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring inn mot nasjonaldagen kommer det frem at i hele fem fylker har så mye som halvparten eller flere gått på en mobilsmell.

– Oslo, Agder, Troms og Finnmark, Møre og Romsdal og Viken er de mest skadeutsatte fylkene, sier Øren. 

De yngre er de mest uheldige

For landet som helhet er heller ikke mobilskader noe nytt fenomen.

– Halvparten har vært uheldige og ødelagt eller fått frastjålet mobilen når vi ser på hele landet samlet. Tenk så mange tapte mobiler og millioner det er snakk om, sier Øren i Frende.

Det er i den yngste målgruppen at det har vært flest mobiluhell.

– I aldersgruppen 18-29 år har hele 64 prosent opplevd dette. Det er en sterk kontrast til de over 60, hvor tallet bare er 26 prosent, sier Øystein Øren. 

Ikke gå i denne 17. mai-fella

– På 17. mai er det stor trengsel om plasser på cafeer, restauranter og andre møtesteder. Å legge fra seg eiendeler signaliserer gjerne at bordet er opptatt. Men legger du fra deg mobilen og går for å bestille, og den ikke er der når du kommer tilbake er det lite hjelp å få fra forsikringen, sier Frende-eksperten.

Selv om det er et åpenbart tyveri, må du gjøre en innsats selv for å ha sikre at den ikke blir stjålet.

– Det blir som å legge fra deg noen tusenlapper for å sikre at ingen andre tar bordet ditt. Du ville ikke gjort det, sier Øren. 

 1. Tonje Frøystad Garvik og Lene Sleperud
 2. norske flagg

Håp for de klønete

Mange reiseforsikringer har i dag en egen uhellsdekning. Det betyr at det er hjelp å få fra forsikringen hvis du kløner det skikkelig til.

– For eksempel hvis du tar en bunadsselfie fra bryggekanten og telefonen forsvinner i dypet. Eller mobilen går i knas når du henger opp flagget på altanen. Eller hvis den kneler etter et fuktig møte med champagnen på 17. mai-frokosten, sier Øystein Øren.

Det betyr likevel ikke at du bør være uforsiktig.

– Det er sumbegrensninger på uhellsdekninger. Så dyre som mange mobiler er i dag er det ikke sikkert du får dekket hele summen, sier produktsjefen. 

TIPS: Slik sikrer du mobilen før 17. mai

Hvis du skulle være uheldig å bli frastjålet mobilen din bør du ha gjort disse grepene i forkant. Hvis du ikke gjør det kan ID-tyveri med sensitiv informasjon, bilder og videoer på avveie bli resultatet.

 • Lås telefonen. Bruk tastelås og la den aktiveres kjapt når telefonen ikke er i bruk.
 • Bruk sporingsverktøy, som for eksempel «finn min iPhone». Da kan det være lettere å finne igjen en mistet telefon.
 • Bruk fjernslettingsverktøy. Da kan du få slettet sensitiv informasjon på telefonen din hvis den forsvinner. Skytjenester og ulike apper er gode løsninger.
 • Ta sikkerhetskopi av telefonen. Skytjenester og ulike apper er nyttig.
 • Tenk deg om før du laster ned en app. Ikke last ned ukritisk, tenk over om du vil at appen skal ha tilgang til telefonlisten din.
 • Krypter datatrafikken. Dette må du skru på i ulike tjenester. Det kan være smart, spesielt på e-postprogrammer.
 • Hold mobilen oppdatert. Dette er nyttig for apper og operativsystem.
 • Vurder kryptering av mobilen din. Da vil ingen få tilgang til den om du mister den.
 • Bruk mobilen som du bruker bankkortet ditt. Beskytt koden og ikke del den med noen. Ikke lån den bort uten tilsyn. Tenk på alt du gir en person tilgang til ved å låne vekk mobilen (nettbank, e-post, facebook etc.).
  Kilde: Nettvett.no, norsk senter for informasjonssikring (NorSIS)
Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com