torsdag, februar 27, 2020
Historier fra livet 18 år gamle Sebastian holdes innelåst fordi han har...

18 år gamle Sebastian holdes innelåst fordi han har autisme

-

Noen ganger kommer vi over saker som ryster oss. Saker som omhandler mennesker som ikke behandles på en skikkelig måte. Denne saken er av en slik karakter.

18 år gamle Sebastian kommer fra Sverige. Han har autisme og har derfor vært innelåst på et sykehus i Stockholm de siste fire månedene.

Foreldrene til Sebastian er naturligvis frustrert og engstelig over situasjonen. Til Sverigesradio forteller faren som heter Karl:

– Vi besøker han hver dag, for de som jobber der tørr ikke å gå inn på rommet hans. Han har ingen menneskelig kontakt utenom når vi kommer.

Til tross for at Sebastian har en alvorlig grad av autisme har oppveksten hans fortont seg bra hjemme hos foreldre. Mamma Siv forteller til Sverigesradio:

– Han har vært på avlastning annenhver helg. Gått på skolen og det har fungert kjempebra.

Foto: Familien

Mistet rutiner da skolen sluttet

De virkelige problemene til Sebastian startet da han begynte å bli eldre og sluttet på skolen. Dette medførte at flere viktige rutiner forsvant, og med rutiner som forsvinner mister man også trygghet. Plutselig begynte Sebastian å utagere hjemme, noe som gjorde at foreldrene søke hjelp hos helsevesenet.

I den anledning sitter Sebastian nå innelåst på et rom på Danderyds sykehus utenfor Stockholm. Avdelingen som huser Sebastian er opprinnelig ikke laget for mennesker med autisme, men personer med alvorlige psykiske lidelser. Sebastian sitter ensom, til tider naken på en madrass uten laken. Foreldrene fortviler og faren sier:

– Han er innelåst 24 timer pr døgn.

Sebastian bor opprinnelig i kommunen Lidingö. Det er denne kommunen som har et ansvar for å skaffe et passende hjem til Sebastian. Et hjem hvor han kan få bo mest mulig normalt ved hjelp av personlige assistenter. Men Sebastian har ventet på et slikt hjem siden mai 2017.

I mellomtiden må han altså sitte innelåst på dette rommet, blottet for all mennesklig kontakt foruten den tiden foreldre er på besøk.

– Jeg vil ha Sebastian i mitt liv, sier Sebastians pappa til Sveriges Television.

Vi håper det snart ordner seg for Sebastian, ingen burde ha det slik!

LES OGSÅ: 15-år gammel mobbeoffer ble slått til blods på vei hjem fra skolen – Foreldrene vil gi mobbing et ansikt

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Smittevernekspert advarer i forbindelse med koronaviruset: ikke dra på reise nå

Koronaviruset har spredd seg over hele verden.  Nå advarer smittevernekspert Johan Giesecke mot at man ikke bør dra utenlands akkurat nå. Til Svenska Dagbladet sier...

Når barn klipper seg selv – se de hysterisk morsomme bildene i denne serien

Vi har vel alle hørt uttrykket om å ta skjeen i egen hånd? Vel, her kommer et lite knippe barn som gjorde nesten nettopp...

Plages du av fiselukt? Nå kan du kjøpe undertøy og puter som skjuler det for deg

Ja, du leste faktisk helt riktig. Et engelsk firma har nå oppfunnet puter og undertøy som fjerner lukten av fis - enten den er...