in ,

19 overraskende fakta om søvn

sover

Vi tilbringer omtrent en tredjedel av livet vårt i sovende tilstand. Men det er faktisk først de siste 25 årene forskerne har begynt å finne ut mer om denne tilstanden vi alle er helt avhengige av.

Forskning viser at folk legger seg senere og sover mindre i dagene frem mot en fullmåne. Hvorfor det er slik er det foreløpig ingen som har et godt svar på.

Hvis det tar deg mindre enn fem minutter på å sovne når du legger deg for natten, har du sannsynligvis søvnmangel. Ideelt sett bør det ta deg 10 til 15 minutter å sovne.


Otere holder hender når de sover slik at de ikke driver vekk fra hverandre.

Er du av og til skikkelig trøtt etter lunsj? Det er ikke så uvanlig. Trettheten topper seg to ganger om dagen: For folk flest er det rundt kl. 02.00 og kl. 14.00. for folk flest.

Mennesker er de eneste pattedyrene som frivillig utsetter søvnen.

Stress, fysisk eller psykisk sykdom, familiehistorie, skiftarbeid, kosthold og treningsvaner er alle ting som kan bidra til søvnløshet.

Det å synes at det er vanskelig å komme seg ut av sengen om morgenen har faktisk et navn. På fagspråket kalles det dysani. Det kan signalisere en ernæringsmessig mangel, depresjon eller andre problemer.

Engelske bulldoger er de eneste hundene som er kjent for å oppleve søvnapné som er en pusteforstyrrelse også mennesker kan ha. Hundenes korte snuter og underbitt er sannsynligvis årsaken.

Å være våken i 16 timer i strekk reduserer ytelsen like mye som om promillenivået var 0,05

På 1600-tallet var det normalt å stå opp midt på natten. Folk sov i to omganger, der de satte av en time eller to til lesing, bønn, intimitet eller sosialt samvær med andre.

Å gå uten søvn vil sannsynligvis gjøre deg sulten når nivåene av det appetittregulerende hormonet leptin faller.

Når sommertiden er over er det mindre sannsynlig at du havner i en trafikkulykke. Statistikk viser at denne ekstra timen med søvn reduserer ulykker.

Man bør helst ikke sove på jobben. Riktignok i Norge. Dersom du gjør dette i Japan anses det ikke som et like stort problem. Bedriftene godtar det ofte som et tegn på utmattelse fra overarbeid.

I USA finnes det enkelte leiebilkontrakter der du må love å ikke kjøre bilen om du har fått mindre enn seks timers på øret.

mann sover
Søvn er viktig, men ikke alltid like lett. Foto: Canva

Søvnløshet er ofte en normal del av sorgprosessen. Å ta sovetabletter kan forstyrre denne naturlige prosessen.

Regelmessig trening forbedrer vanligvis søvnmønsteret. Anstrengende trening rett før sengetid kan derimot holde deg våken.

I dag drømmer 75 prosent av oss i farger. Men visste du at det kun var 15 prosent som gjorde det før farge-TV kom?

Hvaler og delfiner sovner bokstavelig talt kun halvveis. Hver av hjernehalvdelene deres bytter på å sove.

En av våre største søvntyvene er 24-timers internettilgang.

Kilde: Cleveland Clinic

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Derfor elsker katter å sitte i esker

Den modige lille hunden reddet eieren fra bjørnen