Hjem Historisk 1973: 5 000 islendinger ble evakuert i trygghet fra vulkanutbruddet på Vestmannaeyjar i løpet av noen få nattestimer

1973: 5 000 islendinger ble evakuert i trygghet fra vulkanutbruddet på Vestmannaeyjar i løpet av noen få nattestimer

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

I vinter var det 50 år siden det enorme vulkanutbruddet på Vestmannaeyjar. Utbruddet startet i morgentimene den 23. januar, 1973.

Vestmannaeyjar er en liten vulkansk øygruppe som ligger utenfor sørkysten av Island. Wikipedia forteller at det bare den største av øyene, Heimaey, som er bebodd.

I 1973 var Vestmannaeyjar en tettbefolket øygruppe kjent for fiskeindustri og et pittoresk landskap. Det hadde bodd folk der i over 1000 år. De første innbyggerne skal ha vært irske slaver som rømte fra vikingene på fastlandet. Og uten annet forvarsel enn noen mindre jordskjelv, begynte vulkanen Eldfell på Heimaey å spytte ut 250 millioner kubikkmeter lava og aske. Utbruddet varte i over fem måneder, helt til 3. juli 1973.

Mer enn 5000 mennesker ble evakuert i løpet av natt til 23. januar. Mirakuløst nok gikk ingen menneskeliv tapt.

– Flaks, sier Magnus Bragason til NRK.

Dagen før utbruddet var det nemlig uvær, og dermed lå hele fiskeflåten i kai på øya. I løpet av noen få timer ble nesten hele befolkningen på 5 000 mennesker evakuert av fiskeflåten, i trygghet til fastlandet.

Turistorganisasjonen Visit Vestmannaeyjar forteller på nettsidene sine at nesten en tredjedel av alle husene og bygningene enten var brent ned, eller var dekket under lava og aske. Et tykt lag med aske dekket nesten hele øya, spesielt den delen av byen som var nærmest krateret.

Oppryddings- og gjenoppbyggingsplaner ble iverksatt alt sommeren 1953, og evakuerte begynte å returnere til øya.

Det ble bestemt at skolene skulle åpne til høsten. Mange av øyboere som hadde mistet hjemmene sine i utbruddet bestemte seg for ikke å vende tilbake. Men i stedet kom nye folk til øya, fulle av energi og interesse for å være med på å gjenoppbygge byen.

Utbruddet gjorde at øya ble to kvadratkilometer større. Lavastrømmene truet med å ødelegge og stenge igjen havnen, som var det viktigste livsgrunnlaget for øyboerne. Forøvrig greide islendingene, ved å kontinuerlig sprøyte store mengder sjøvann over lavastrømmene å størkne mye av lavane og omdirigere resten, slik at havnen ble reddet fra total ødeleggelse. Under utbruddet ble rundt halve byen ødelagt.

I dag bor det 4 500 mennesker på Heimaey.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com