Rystende bilder av en to år gammel gutt som røyker opptil 40 sigaretter om dagen har satt fokus på røykkrisen i Indonesia det siste døgnet. 

De skremmende bildene viser to år gamle Rapi Ananda Pamungkas som patter på en sigarett mens moren smilende iakttar gutten sin.

I følge Daily Mail startet røykesuget allerede da gutten var en to måneder gammel baby. Han plukket opp og sugde på sigarettsneiper han fant på bakken ved morens marked.

Etterhvert begynte forbipasserende å gi sigaretter til babyen, ettersom de synes det var morsomt at den lille gutten faktisk klarte å inhalere røyken.

Foto: Asian wire

En pakke sigaretter om dagen

Nå er avhengigheten blitt så sterk at to år gamle Rapi røyker minst en pakke sigaretter om dagen.

I følge Daily Star tar ikke foreldrene så tungt på problemstillingen. Moren hans, Maryati, 35, sier: «Det startet med at han plukket opp sigarettsneiper fra bakken, og nå røyker han hele tiden.» 

Ovenfor avisen innrømmer hun at foreldrene gir gutten røyk, fordi han blir aggressiv og utagerende dersom han ikke får det.

Foto: Asian wire

Heller ikke faren, Misbahudin, som selv røyker, ser det store problemet. Daily Star skriver at pappaen mest av alt er imponert over sønnens røykevaner.

«Selv ikke jeg røyker så ofte. Jeg røyker bare litt på jobb.»

Indonesias befolkning har den høyeste andelen røykere av verdens befolkning. Rundt en tredjedel av landets voksne innbyggere røyker.

Statistikker fra WHO indikerer at rundt 200.000 indonesiere dør hvert eneste år som følge av røyking.