Hjem Historisk 2000 år gammelt dokument avdekker ukjent mirakel fra Jesu barndom

2000 år gammelt dokument avdekker ukjent mirakel fra Jesu barndom

En oppsiktsvekkende oppdagelse har blitt gjort i en gammel pergamentrull funnet i et tysk bibliotek. Pergamentet, som er over 2000 år gammelt, inneholder den tidligste kjente beretningen om Jesu barndom og beskriver et mirakel som ikke finnes i Bibelen.

Skrevet på en eldgammel egyptisk manuskript, avslører dokumentet at Jesus utførte et mirakel kalt «levendegjøring av spurver» da han bare var en gutt. Historien forteller at Jesus, som femåring, formet tolv spurver av leire mens han lekte ved en bekk. Da faren Josef irettesatte ham for å jobbe på sabbaten, beordret Jesus de leirefigurer til å fly som levende fugler.

En fantastisk oppdagelse

Manuskriptet ble funnet ved Hamburg State and University Library, hvor det har ligget uoppdaget. Eksperter ved Humboldt-Universität zu Berlin (HU) ble først oppmerksomme på dokumentet da de så navnet «Jesus» i teksten.

Dr. Lajos Berkes, en papyrolog ved HU, forklarer at den klønete håndskriften og ujevne linjene tyder på at det ble skrevet av et barn som en del av en skoleøvelse.

– Dette er en betydelig oppdagelse for forskningen, sier Dr. Berkes i en uttalelse fra universitetet.

I starten trodde forskerne at manuskriptet var en hverdagslig tekst, som et privat brev eller en handleliste, på grunn av den klønete håndskriften. Men etter nærmere analyse og sammenligning med andre digitaliserte papyri, ble det klart at det inneholdt en bemerkelsesverdig historie.

Foto: Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg / PD

Historien, som er en del av det såkalte Infancy Gospel of Thomas (IGT), ble trolig skrevet på 2. århundre. IGT beskriver Jesu ungdom, men ble ikke inkludert i Bibelen. Dette nylig oppdagede pergamentet gir oss et tidlig eksempel på denne beretningen, som tidligere bare var kjent fra manuskripter fra det 11. århundre.

Foto: Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg / PD

Dr. Gabriel Nocchi Macedo ved University of Liège, Belgia, bemerker papyrusfragmentet inneholder 13 linjer av den populære religiøse historien. Manuskriptet antas å ha kommet til biblioteket i Hamburg som en del av samlingen til det tyske Papyruskartell mellom 1906 og 1913.

Hva tenker du om dette fantastiske funnet? Kan det kaste nytt lys over Jesu tidlige liv og miraklene han utførte? Bruk gjerne kommentarfeltet vårt på Facebook.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com