søndag, desember 8, 2019
Helse 2019 blir et ekstremår for pollen - dette kan...

2019 blir et ekstremår for pollen – dette kan du gjøre

-

Visst er våren en nydelig og etterlengtet tid. Men for mange av oss kan våren og sommeren føre med seg et sterkt ubehag. Pollenallergikere bør forberede seg til månedene som kommer.

TV 2 skriver nemlig at 2019 ser ut til å bli et rekordår for pollen. Dette har sammenheng med den milde vinteren, og den lange sommeren med høye temperaturer i fjor.

Seniorrådgiver for helsefag i Astma- og Allergiforbundet, Anna Bistrup, forteller til TV 2 at hun har dårlige nyheter til pollenallergikere.

«Det ga grunnlaget for at det ble dannet veldig mye rakler. Det betyr at det er potensial for stor spredning», sier hun.

Dette kan du gjøre

Antallet nordmenn med pollenallergi er kraftig økende. Det kan ha sammenheng med at kulturlandskapet gror igjen og at landet får mer og mer av bjørk, forteller Bistrup til TV 2.

Heldigvis finnes det tiltak du selv kan gjøre for å redusere plagene. Astma- og Allergiforbundet har laget en liste med punkter som pollenallergikere bør følge.

Flere og flere nordmenn utvikler pollenallergi. Foto: Pixabay

1. Medisin

Medisin etter legens anvisninger vil så klart hjelpe. Men det er viktig å starte medisineringen før symptomene blir for plagsomme. Du skal ta medisinen også på dager hvor symptomene er moderate, den virker forebyggende.

2. Trening og alkohol

Vær forsiktig med for harde fysiske anstrengelser når spredningen er på sitt verste. Dette kan forverre symptomene. Så kan også alkohol.

3. Hygiene

Å ha god hygiene kan være avgjørende for hvor sterke plager du får under pollensesongen. Vask alltid ansikt og hender når du har vært ute. Du bør også dusje håret og skifte putevar før du legger deg.

Bruk gjerne et hodeplagg som dekker håret når du er ute.

4. Vask huset

Pollenartikler legger seg på overflater og i tekstiler. Artiklene fester seg spesielt lett til støv, og virvles opp. Ekstra rengjøring av huset vil derfor redusere plagene innendørs.

5. Ikke luft for mye

Ja, vi må lufte huset. Og det er umulig å unngå at pollenartiklene kommer inn. Men du kan gjøre noen grep i forhold til hvor lenge og når du lufter med vinduene åpne. Astma og allergiforbundet anbefaler å lufte sent på kvelden, på natten eller tidlig på morgenen.

6. Skift filtre i ventilasjonssystemet

De fleste nye hus er utstyrt med balansert ventilasjon. Her er det viktig å være påpasselig med å skifte filteret i pollensesongen. Sjekk også om bilens pollenfilter må skiftes.

7. Børst kjæledyrene

Pelsen til dyr er et yndet sted for pollenartiklene å feste seg. Du bør derfor børste dyrene godt utendørs før du tar de inn i huset.

Kutte ut all mat som inneholder sitronsyre

Tidligere har vi skrevet om 17-år gamle Ida som ble kvitt alle symptomer på pollenallergi da hun endret kostholdet.

For henne ble det redningen å kutte ut alle matvarer som inneholder sitronsyre.

På Facebook er det en gruppe som heter «Fri fra allergi gjennom å unngå sitronsyre», på gruppens side står det blant annet:

«Kan man bli kvitt sin allergi? Vi er mange som har erfaring med at man enkelt kan bli kvitt symptomene sine uten medisinering. Løsningen er helt enkelt å kutte ut all E330 (sitronsyre) ut av kosten. Dette har vist seg være en metode som fungerer for de fleste typen av allergier som høysnue eller allergi mot dyr.»

Det kan jo være verdt et forsøk!

Del gjerne artikkelen videre for å tipse familie og venner om hva de kan gjøre nå som vi trer inn i en sesong full av kløe og rennende slimhinner!

Lik oss på Facebook for flere saker:

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Brøytebilsjåfør advarer foreldre: – Dette er livsfarlig!

Terje Nilsen fra Tromsø har vært brøytebilsjåfør i over 20 år. Han har flere ganger kommet over snøhuler som barn har gravd i snøfonnene...

Dyrlegen stod klar med sprøyten som skulle avlive valpen. Da kom sjefen løpende inn og ropte: Stopp!

Lille Starfish ble funnet utendørs i San Francisco da hun bare var en liten valp. Hun klarte ikke å stå på beina sine. I...

Sykehuset fakturerte 40 dollar for hudkontakt mellom moren og babyen etter fødselen

Ryan Grassley hadde nettopp blitt pappa. Babyen hadde blitt forløst gjennom keisersnitt. Alt gikk fint, mor og barn hadde det bra. Men da han...