Er du en av dem som fascineres av himmelfenomener? Da bør du hake av mandag 21. januar i kalenderen. Da inntreffer nemlig en total måneformørkelse. 

NRK skriver at den totale måneformørkelsen kan ses i sin helhet fra hele landet.

Jan-Erik Ovaldsen eier nettstedet Himmelkalenderen og forteller til statskanalen at det er lenge til neste gang man kan se noe lignende.

Det blir lenge til neste gang, så benytt sjansen om du kan. Eneste forbehold er været, sier astronomen.

Du må tidlig opp

Dersom du skal få med deg begivenheten gjelder det å komme seg ut av sengen tidsnok. NRK skriver nemlig at at formørkelsen starter med en delvis fase kl. 04.34. Når klokken har blitt 05.41 er månen helt inne i jordas halvskygge, og slik vil den være i en time og tre minutter.

Det er 10 år til vi får se en supermåneformørkelse i Norge. Foto: Pixabay

Dersom du ikke får med deg årets måneformørkelse må du vente lenge til neste mulighet byr seg. Faktisk 10 år.

– Vi i Norge må faktisk vente nesten ti år, til 31. desember 2028, før vi igjen kan observere hele forløpet til en total måneformørkelse, forteller Ovaldsen til NRK.

Måneformørkelsen den 21. januar vil treffe samtidig som det er supermåne, som vil si at månen er nærmest mulig jorden. Dette gjør at vi kan kalle årets begivenhet for supermåneformørkelse.

Måneskiven framstår dermed litt større enn ellers, nærmere bestemt om lag 7 prosent større enn gjennomsnittet. Fenomenet kalles «supermåne», og siden det er formørkelse samtidig, kan man kalle begivenheten for en supermåneformørkelse, sier astronomen til NRK.

Så da er det bare å stille vekkerklokken 21. januar folkens – det skal i hvert fall jeg! Trykk på deleknappen for å tipse venner og familie!