Forsiden Nyheter 21. januar blir det supermåneformørkelse - 10 år til neste gang

21. januar blir det supermåneformørkelse – 10 år til neste gang

Er du en av dem som fascineres av himmelfenomener? Da bør du hake av mandag 21. januar i kalenderen. Da inntreffer nemlig en total måneformørkelse. 

NRK skriver at den totale måneformørkelsen kan ses i sin helhet fra hele landet.

Jan-Erik Ovaldsen eier nettstedet Himmelkalenderen og forteller til statskanalen at det er lenge til neste gang man kan se noe lignende.

Det blir lenge til neste gang, så benytt sjansen om du kan. Eneste forbehold er været, sier astronomen.

Du må tidlig opp

Dersom du skal få med deg begivenheten gjelder det å komme seg ut av sengen tidsnok. NRK skriver nemlig at at formørkelsen starter med en delvis fase kl. 04.34. Når klokken har blitt 05.41 er månen helt inne i jordas halvskygge, og slik vil den være i en time og tre minutter.

Det er 10 år til vi får se en supermåneformørkelse i Norge. Foto: Pixabay

Dersom du ikke får med deg årets måneformørkelse må du vente lenge til neste mulighet byr seg. Faktisk 10 år.

LES OGSÅ
Neste gang du sjekker inn på et hotell bør du være oppmerksom på denne svindelmetoden

– Vi i Norge må faktisk vente nesten ti år, til 31. desember 2028, før vi igjen kan observere hele forløpet til en total måneformørkelse, forteller Ovaldsen til NRK.

LES OGSÅ
103 år gamle Julia tok gull - avslører hemmeligheten bak sin gode helse

Måneformørkelsen den 21. januar vil treffe samtidig som det er supermåne, som vil si at månen er nærmest mulig jorden. Dette gjør at vi kan kalle årets begivenhet for supermåneformørkelse.

Måneskiven framstår dermed litt større enn ellers, nærmere bestemt om lag 7 prosent større enn gjennomsnittet. Fenomenet kalles «supermåne», og siden det er formørkelse samtidig, kan man kalle begivenheten for en supermåneformørkelse, sier astronomen til NRK.

Så da er det bare å stille vekkerklokken 21. januar folkens – det skal i hvert fall jeg! Trykk på deleknappen for å tipse venner og familie! 

Eivind Ertesvåg
Jeg opprettet Sosialnytt i 2014. Da med formål om å spre gladsaker og inspirerende historier, fremfor all negativiteten som ofte preger nyhetsbildet. Siden den gang har siden vokst og Sosialnytt har i dag flere skribenter og tusenvis av engasjerte lesere. Jeg har studert webkommunikasjon og er også utdannet sosionom. På fritiden opptar familie, venner og livet som småbarnsfar det meste av tiden min. .

Mest lest nå

Hunder slaktes for å bli festivalmat

Urovekkende bilder viser at hunder blir brent levende før en årlig hundekjøtt festival i Kina under feiringen av sommersolverv. Ifølge den britiske avisen Independent blir...

Alexander Rybak: «Jeg er konstant redd for å leve»

Alexander Rybak har hatt en del utfordringer med sykdom det siste året. Nå deler han en tekst på Instagram, som får fansen til å...

Fire barn syke etter å ha spist giftig plante. Advarer foreldre – likner på sukkererter

Barna var på SFO da de spiste av den meget giftige planten Gullregn. De syns planten liknet på sukkererter. Barna ble så dårlige at de...

Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

Flere helsesøstre har ropt varsku om foreldres mobilbruk. De mener at barn kan bli skadelidende av foreldres manglende tilstedeværelse. Nå henger forskere seg på. Amerikanske...

Nytt bilde av Elvis Presleys barnebarn får folk til å steile

Elvis datter, Lisa Marie Presley, skaper overskrifter etter at hun la ut et bilde av sine fire barn. Fansen blir helt lamslått over hvordan...