Ferske tall fra UP viser at hele 3575 bilførere blåste rødt på landsbasis i første kvartal – det tilsvarer 30 rusanmeldte førere hver eneste dag.
Sammenlignet med samme periode i fjor er det en økning på 322 anmeldelser. I Øst politidistrikt ble 663 personer anmeldt for ruskjøring. Det er en oppgang på 89 tilfeller og størst økning i landet.
De fleste blir tatt i tilknytning til helg, men mange blir også tatt på morgen og tidlig formiddag i ukedagene. Det er ikke helt urimelig å tenke at mange sjåfører da er på vei til jobb eller faktisk allerede har startet arbeidsdagen sin.
Akan kompetansesenter har siden 1963 jobbet med å sette ledere og medarbeidere i stand til å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler og spill.
– Vi vet betydningen av å forebygge, og et viktig verktøy i dette arbeidet er å utforme en tydelig policy som er kjent for alle på arbeidsplassen. Enkelte foretrekker å erstatte begrepet policy med «kjøreregler», et mer passende begrep i denne sammenheng, sier fag- og kommunikasjonsleder Camilla Lynne Bakkeng i en pressemelding fra Akan kompetansesenter.
LES OGSÅ: 21-åringen tok dette bildet – timer senere frarøvet en fyllekjører henne både mann og barn
Hensikten med disse kjørereglene er, som i trafikken, å skape trygghet og forutsigbarhet for ledere og ansatte. Den må gjelde i arbeidstid og på arbeidsplassen, i sosiale anledninger relatert til jobb og i fritiden, når den påvirker jobben. Dersom en kjøreregel brytes, er det en leders ansvar å reagere.
Det kan være mange grunner til at noen setter jobben på spill og utsetter andre og seg selv for fare ved å kjøre i ruset tilstand.
– Via vår veiledningstelefon blir vi kjent med mange skjebner og det finnes alltid en historie bak hver og en hendelse og brudd på en kjøreregel, sier hun.
Vis din bekymring!
Hennes tips er at om du er bekymret for en ansatt og magefølelsen din sier at noe ikke stemmer, så ikke vent til han eller hun blir tatt i promillekontroll.
– Ta en samtale med den det gjelder. Din oppgave er ikke å identifisere et problem eller stille en diagnose, men å reagere på endringer som fører til negative konsekvenser for arbeidssituasjonen, tipser hun.
Lynne Bakkeng sier det viktigste er at du formidler din bekymring og viser at du bryr deg, og legger til at mange kanskje vil bli overrasket over hvor mange som blir takknemlig for å bli sett.
For de aller fleste av oss er jobben viktig. Utover at den sikrer inntekt er også tilhørigheten og fellesskapet viktig. Problemer knyttet til rus og avhengighet er ofte forbundet med skam, derfor er lederskapet og en kultur hvor man bryr seg om hverandre, av stor betydning når bekymringene øker og kjøreregler blir brutt.
– Nå tror ikke vi hos Akan kompetansesenter at norsk arbeidsliv alene kan løse utfordringene med rus i trafikken, men vi tror forebygging og håndtering av problematisk bruk av alkohol og narkotika i norsk arbeidsliv bidrar mot Nullvisjon på norske veier, avslutter hun.