Hjem Fremhevet 35.000 demonstrerer i Brussel – røykbomber mot politiet

35.000 demonstrerer i Brussel – røykbomber mot politiet

av Anne C. Olsen

35.000 demonstranter marsjerer gjennom Brussel søndag for å protestere mot koronatiltakene.

Bakgrunnen for protestene som brer seg i Europa er at myndighetene strammer til koronatiltakene ytterligere, i håp om å stagge en ny virusbølge.

View this post on Instagram

A post shared by Tiffany (@tiffanyver8)

I utgangspunktet var protesten fredelig, men stemningen ble etterhvert mer amper. Det belgiske nyhetsmediet Hiet Laatste Nieuws melder at politiet har tatt i bruk vannkanoner og tåregass.

Det var VG her hjemme som først omtalte saken. De melder at Politiet har anbefalt folk å holde seg unna deler av den belgiske hovedstaden i dag, ettersom folk har tatt til gatene for å protestere mot nye koronatiltak.

Avisen skriver at hjemmekontor nå er påbudt til 12. desember, munnbind er påbudt på blant annet butikker og kollektivtransport for folk over ni år. Det kreves også gyldig koronapass for inngang på for eksempel teater og restauranter, og regionene kan innføre munnbindpåbud i skolene. Det er også krav om koronapass og negativ test for inngang på nattklubber.

Protestene fortsetter også i Nederland, der to personer ble skutt under demomstrasjoner i Rotterdam tidligere i helgen.

Ampert i Nederland

Det meldes om opptøyer i flere byer. I Haag satte opprørere fyr på sykler. BBC melder at opprørspolitiet brukte hester, hunder og batonger for å jage folkemengdene vekk. Tjenestemenn har kunngjort en nødordre i byen, og minst syv personer ble arrestert.

Stemningen skal ha vært amper og politiet melder at det ble kastet stein gjennom vinduet til en ambulanse som fraktet en pasient. Fem politifolk skal ha blitt skadet under opptøyene i Haag.

Andre steder i landet ble to fotballkamper i toppdivisjonene stanset en periode lørdag, etter at supportere brøt seg inn på banen og løp ut på banen. Fans er for tiden utestengt fra stadioner på grunn av nye koronavirusregler.

Urolighetene fulgte etter en natt med opptøyer i Rotterdam byens borgermester som ifølge BBC fordømte som «en voldsorgie».

Nederland innførte en tre ukers delvis sperring sist helg etter å ha registrert en rekordøkning i korona-syke. Barer og restauranter må stenge kl. 20.00, og sportsarrangementer går uten publikum.

Diagrammet viser antallet nye daglige koronatilfeller, basert på snittet de siste sju dagene. Skjermdump fra BBC.

WHO er bekymret

Verdens helseorganisasjon (WHO) er «veldig bekymret» for spredningen av Covid-19 i Europa, der kontinentet nå kjemper en intens kamp mot en ny smittebølge.

I et intervju med BBC advarte regiondirektør Dr. Hans Kluge om at vi kan se 500.000 flere dødsfall innen mars med mindre hastetiltak blir iverksatt.

Dr. Kluge sier til den britiske mediekanalen at økt bruk av munnbind vil kunne hjelpe.

Advarselen fra WHO kommer etter at flere europeiske land nå rapporterer rekordhøye smittetall og innfører full og delvis nedstengning.

Kluge trekker frem faktorer som vintersesong, for svak vaksinedekning og den ekstra smittsomme Delta-varianten som årsaker til at spredningen nå har blusset kraftig opp igjen.

Han ba om økt vaksinering og implementering av grunnleggende folkehelsetiltak for å bidra til å bekjempe økningen.

– Covid-19 har igjen blitt den viktigste årsaken til dødelighet i vår region, sier Kluge til BBC og legger til at vi vet hva som må gjøres for å bekjempe viruset.

Venter økning i innleggelser før jul

Folkehelseinstituttet (FHI) sier det trolig vil komme en økning i antall tilfeller og sykehusinnleggelser blant uvaksinerte voksne og eldre med risikotilstander fremover mot jul.

Hittil har imidlertid norske helsemyndigheter avvist en ny lockdown, og sier de håper tiltakene som har blitt innført nylig skal være nok til å stagge smitten.

De oppfordrer imidlertid folk til å ta booster-dosene sine, som nå tilbys alle over 18. I tillegg ber de folk være flinke og holde seg hjemme om de er syke.

I tillegg til at det har kommet noe innstramming nasjonalt, vil ikke minst lokale tiltak der det behøves være et viktig ledd i kampen mot en ny smittebølge. Ett av tiltakene er blant annet at lokale myndigheter står fritt til å innføre koronasertifikat.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.