Hjem Nyheter 36 innsatte skal ha blitt drept under flere fengselsopprør i Iran

36 innsatte skal ha blitt drept under flere fengselsopprør i Iran

av David Hammer

I en pressemelding fra Amnesty International rapporteres det om minst 36 drepte innsatte, som under flere fengselsopprør ble drept av iranske sikkerhetsstyrker. 

Fra 30. mars til 31. mars organiserte tusenvis av innsatte i minst åtte fengsler i Iran i protest mot de manglende Korona-tiltakene i fengslene. Disse protestene ble møtt av dødelige skudd fra fengselsbetjenter og sikkerhetstyrker, skrev den London-baserte menneskerettighetsorganisasjonen i en pressemelding 9. april.

Ifølge pålitelige kilder, ble det brukt skarp ammunisjon og tåregass for å stoppe protestene i flere fengsler. Det førte til at 36 innsatte ble drept og hundrevis ble skadet. I minst ett fengsel ble protesterende innsatte banket opp av sikkerhetsstyrker, som ledet til ett bekreftet dødsfall.

«Det er avskyelig at i stedet for å respondere på de innsattes ønsker om å bli beskyttet fra COVID-19, reagerer iranske myndigheter heller med å ty til vold og fatale grep,» sa Diana Eltahawy, Amnesty Inernational sin regionale direktør for Midtøsten og Nord-Afrika.

Eltahawy sa at sikkerhetsstyrkene umiddelbart burde «få ordrer om å opphøre bruken av ulovlige og fatale midler, og avstå fra å straffe innsatte som ønsker å ha en rett til god helse under pandemien.»

Flere innsatte har testet positivt

I flere uker har innsatte og deres familier uttrykt sterk misnøye mot myndighetenes mangel på smitteverntiltak i iranske fengsler. Uavhengige mediebyråer og menneskerettighetsorganisasjoner har mottatt rapporter om at mange innsatte i samtlige fengsler også har testet positivt for Korona-viruset.

Flere innsatte har på bakgrunn av dette, organisert sultestreiker i protest mot myndighetenes dårlige håndtering av situasjonene. De innsatte krever å bli testet for viruset; å ha tilgang til nødvendige sanitetsprodukter og fasiliteter; at innsatte med symptomer blir satt i karantene i fengselet; og at myndighetene slipper ut mennesker som er i den utsatte gruppen og folk fra de trangeste fengslene – inntil situasjonen er forbedret.

Sterke videoer på sosiale medier

På sosiale medier kan man se bilder og videoer tatt utenfor fengslene. Man kan sa at røyk stiger fra bygningene, kombinert med rifleskudd og desperate skrik.

Rapporter fra de innsattes familier, og journalister fra menneskerettighetsorganisasjon Ahwazi Arab, indikerer at sikkerhetsstyrkene brukte skarp ammunisjon og tåregass for å stanse protestene i fengselet på Sepidar, en respons som krevde 15 menneskeliv.

En slektning av en drept innsatt fra nevnt fengsel, fortalte til Amnesty International at i dagene etter protestene mottok de en telefon fra et medlem av sikkerhetsstyrken. Slektningen ble instruert om å hente liket til den døde slektningen. Politiet hevder at den omkommede døde av en narkotika-overdose, selv om familien insisterte på at han aldri hadde brukt narkotika.

Myndighetene nektet å utstede en dødsmelding eller annen bekreftelse for dødsårsaken. Siden den omkommende innsatte ikke hadde noen underliggende sykdommer, mistenker familien hans at han døde av å inhalere tåregass under protestene.

 

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.