Hele 41 prosent av småbarnsmødrene synes det er slitsomt med besøk av andre enn sine aller nærmeste etter fødselen. Av de som synes det er slitsomt, er det 1 av 4 som ikke klarer å si nei til besøk.
Nesten 1 av 3 føler også at gjestene har en forventning om å bli servert noe, for eksempel kaffe og kaker. Det skriver Forskning.no.
Det er Norstat som har gjennomført en undersøkelse på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter. Undersøkelsen ble utført blant kvinner med barn under 3 år.
«I dag synes det å være en slags forventning i samfunnet om at vi skal prestere hele tiden, uansett hvor slitne eller sårbare vi er. Men det å være melkemaskin, søvnløs og sliten, og usikker på den nye rollen som mor, lar seg vanskelig forene med det å være den perfekte vertinne. Slik blir det fort stress av, og det er bekymringsfullt», sier Magnhild Pollestad Kolsgaard, fagsjef i ernæring i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.
Tok med mat
Tidligere var det vanlig at gjester og naboer tok med mat når de besøkte nybakte mødre, for eksempel barselgrøt.
«Det er en eldgammel tradisjon at naboer kom med sendingskost i forbindelse med store begivenheter, som for eksempel bryllup, begravelse eller barnefødsel. Ordet barsel kommer faktisk ifølge ordbøkene av oldnorsk barns-øl, som var gildet som ble holdt etter en fødsel eller dåp», sier Annechen Bahr Bugge, forsker ved SIFO.
«Jeg tenker det handlet om solidaritet og omsorg, særlig kvinner imellom. De næringsrike grøtene var gode for både kropp og sjel», sier hun videre.

Av de som synes det er slitsomt, er det 1 av 4 som ikke klarer å si nei til besøk. Foto: canva
– Vær til nytte
Magnhild oppfordrer folk til å være til nytte dersom man skal på besøk til nybakte mødre.
«Man behøver ikke nødvendigvis koke en stor kjele med grøt. Det kan være noe så enkelt som å ta med noen matpakker med brødskiver med ost, en gryterett, vaffelrøre og vaffeljern, eller yoghurt, nøtter og frukt. Vanlig mat er bra nok», sier hun, og kommer samtidig med flere tips til hvordan man som gjest kan være til nytte:
«Man kan ta ut av oppvaskmaskinen, gå ut med søpla, tilby en tur på butikken, eller tømme bleiebøtta. Kun 1 av 4 opplever nemlig at besøket sitt tilbyr seg dette. Gjør som våre forfedre; vær til hjelp fremfor å være gjest», sier hun.
LES OGSÅ: Til alle utslitte mødre der ute : Du er god nok!