Hjem Nostalgi 4 ting ungdom i dag ikke aner hva er

4 ting ungdom i dag ikke aner hva er

Vi som vokste opp på 60- og 70-tallet har en del kunnskap om ting dagens ungdom ikke i sin villeste fantasi klarer å forstå hva skal brukes til.

Som for eksempel en kassett. Legg en kassett foran en tenåring, og vedkommende aner ikke hva den skal brukes til.

Her skal du få fire ting du kanskje husker, men som folk født på 80-og 90-tallet og senere mest sannsynlig ikke aner hva er.

1. Nåletredere

Disse små, blanke tingene, ser ut som små mynter. Men det er det ikke. Disse brukte vi for å tre sytråden inn i nålen. Disse var veldig hendige, når man som liten jente skulle lære å sy. For det var jo helt umulig å få den tynne tråden inn gjennom det lille hullet i nålen. Når man ble eldre, og synet ikke var like godt som før, var også disse veldig hjelpsomme. Jeg husker min egen mormor brukte disse hver gang hun stoppet et hull i strømpen, eller lappet et kne på buksen min. Men sånt gjør man jo ikke lenger. I dag kjøper man nytt.

Foto: Instagram/tinytinsoldier

2. Oljekanne-åpner

Disse oljekanne-åpnerne var laget for å åpne motorolje, som kom i metallbokser. I dag kommer motoroljen i plastflasker med skrukork. Men i riktig gamle dager, måtte man åpne boksen selv.

Foto: Privat

3. Bokseåpner

I dag har brus- og ølboksene en egen ring på lokket som gjør de enkle å åpne for de aller fleste. Men tidligere, var det ingen ring på boksen. Hadde man lyst på en cola eller en øl, måtte man pent ha redskap til å åpne boksen selv. Den spisse enden på disse små sakene, kunne man stikke ned i toppen av boksen, slik at man fikk et hull å drikke av.

Foto: Privat

4. Plate-tilpasser

Klarer du å gjette hva dette er? Det ser ut som en frisbee. Men det er det altså ikke. Dersom  du ville spille en plate på en platespiller, men platen ikke var riktig størrelse, kunne man bruke disse for å få platen i riktig størrelse.

Foto: Privat

Hvor mange av disse tingene kjente du igjen?

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com