lørdag, juli 4, 2020

48 år gamle Oli visner bort etter å ha fått den flått-overførbare sykdommen TBE

Mest lest nå

Slik blir du kvitt leverflekkene på hendene

De kommer som regel etter fylte 40 år, disse mørke flekkene som plutselig dukker opp på huden på hendene eller i ansiktet. De har...

Svenske Oli Bragason hadde nettopp vært gjennom en tøff runde med uhelbredelig nyrekreft, da han ble smittet av sykdommen TBE. Nå vil han advare andre mot konsekvensene av den grusomme sykdommen.

TBE er forkortelse for tick-borne encephalitis, som på norsk heter skogflåttencefalitt. Det er en infeksjon i hjernen og i ryggmargen forårsaket av TBE-viruset som overføres ved flåttbitt.

Ifølge SVT, fikk Oli Bragason fra Färgelanda uhelbredelig nyrekreft i 2017. Kreften hadde spredt seg til hele kroppen, og det var ikke mulig å bli kvitt den. Men med strålebehandling og medisin, kunne Oli leve godt med sykdommen. Han var så frisk at han kunne jobbe.


«Dette er ikke et liv»

Men i fjor sommer snudde alt. Oli våknet plutselig en morgen og kunne ikke se. I tillegg hadde han voldsomme smerter i kroppen. Oli ble innlagt på sykehuset. Symptomene hadde ingen ting med kreftdiagnosen å gjøre, og etter hvert fant legene ut at Oli hadde TBE.

oli
Oli før og etter sykdommen. Foto: Privat / SVT

I dag, ett år senere, er Oli delvis lammet i kroppen. Han trenger hjelp til det aller meste.

«På en dårlig dag, kan jeg ikke røre nakken. Da kan jeg ikke gjøre annet enn å være stille. Bare ligge på ryggen og sitte. Sånn er livet, døgnet rundt», sier Oli til SVT.

«Dette er ikke et liv», sier han videre.

Ønsker å spre informasjon

Det eneste Oli kan gjøre, er å spise smertestillende og hvile. Det som får han til å fortsette, er familien.

Olis kone, Hanna, har nå skrevet en bok om TBE. Hun ønsker å rette mer oppmerksomhet mot sykdommen. Det trengs mer informasjon og mer forskning, mener hun.

«Vi må øke kunnskapen om sykdommen. Dette er ikke noe vi ønsker vår verste fiende en gang. For Olis del, er det for sent, han må bare lide seg gjennom dette. Men for andre, håper vi det finnes noe som kan hjelpe dem så de slipper dette», sier Hanna.

130,098FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter