5-år gammel gutt innlagt på sykehus med forgiftning. Hold barna unna disse bærene, advarer moren.

280

Sønnen til Hedda Kiær Nordrum spiste av en plante på lekeplassen. Det kunne endt i koma. Nå advarer moren; pass på denne planten!

I går var jeg i en lekepark med en venninne og våre gutter på 5 år. Barna lekte rundt oss og plutselig var min sønn full av saft fra blåe bær. Han viste meg busken ( en hel hekk som rammet inn lekeplassen ) og sa at han hadde smakt på et men spyttet det ut fordi det var surt. 

Slik begynner Facebook-innlegget til  Hedda Kiær Nordrum. Det som skulle være en trivelig tur på lekeplassen kunne fort endt katastrofalt. Hun bruker nå opplevelsen til å advare andre foreldre.

Bærene på planten viste seg å være galnebær (kalt Belladonnabær). Disse er meget giftig og vokser naturlig i Norge (selv om de er relativt sjelden). Problemet med disse bærene er at de ser svært lik ut som blåbær eller solbær, det er ikke lett for et lite barn å se forskjell.

Hedda forsto fort at dette ikke var blåbær, hun ringte derfor til giftsentralen. Men så lenge Hedda ikke visste hvilke type bær sønnen hadde spist, var det ikke så mye informasjon giftsentralen kunne gi.

Moren tok da kontakt med hagefirmaer og fikk opplyst at det kunne høres ut som om sønnen hadde fått i seg de farlige galnebærene. Hedda tok dermed kontakt med legevakten som sendte sønnen direkte til sykehus.

På veien dit ble min sønn dårlig, vondt i hals, mage og han kaldsvettet. Han sovnet men før han sovnet ble han «borte» for meg, øynene rullet og han fikk noen ristninger! Det var rett og slett grusomt og mitt eneste mål var å komme til ahus så fort som mulig, skriver Hedda i sin advarsel til andre foreldre.

Den sure smaken på bærene ble sannsynligvis sønnens redning. Smaken gjorde nemlig at han heldigvis spyttet ut bæret før han svelget det.

Foto: Hedda Nordrum / Facebook
Foto: Hedda Nordrum / Facebook

Ikke engang når jeg fant Belladonna som det mest sannsynlige selv, trodde jeg faktisk at det var det, inntil sykehuset bekreftet det! For hvem rammer inn en lekeplass med et av Norges giftigste bær??!, skriver Hedda.

De første symptomene dersom man er blitt forgiftet av galnebær er tørr munn, utslett i ansiktet, store pupiller, hjertebank, uro i kroppen, hallusinasjoner, kramper og i verste fall koma.

– Bærene inneholder stoffer som virker på nervesystemet. Selv om små barn kun får i seg ett av bærene av denne arten, bør de på sykehus, sier Barbro Spillum, seniorrådgiver hos Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet til TV2.

Odin tilbragte tre timer på sykehuset. Han ble utskrevet med beskjed om å overvåkes gjennom natten. Det går heldigvis bra med han nå. Askim kommune har lovet at de skal fjerne de gifte plantene fra lekeplassen.

Hedda avslutter med følgende oppfordring:

Jeg skriver dette for å informere alle med små barn om denne planten! Det tok meg tid å finne ut hva slag det var, og svært få viste det! Hadde han fått i seg mer hadde jeg kanskje ikke hatt den tiden på meg! Så spre ordet til alle du kjenner slik at folk vet og kjenner igjen denne skumle planten og bærene!

SISTE NYTT

Advertisements