Hjem Familie 5 effektive verktøy for å få gnisten tilbake i parforholdet

5 effektive verktøy for å få gnisten tilbake i parforholdet

Hva kan man egentlig gjøre når gnisten forsvinner fra parforholdet? 

Mange har gjerne hørt om den såkalte 3-årskrisen i parforhold, eller eventuelt 5 år eller 7-årskrisen. Når parforholdet er nytt er vi som oftest i en forelskelsesrus, vi får sommerfugler i magen og pynter oss gjerne litt ekstra hver gang vi skal treffe partneren vår. Men de fleste som har vært forelsket en gang, vet gjerne at de deilige sommerfuglene ikke varer evig. Den går gjerne over i noe dypere og mer meningsfullt, og i den overgangen kan det være lett å glemme å pleie parforholdet.

Vi har pratet med familieterapeut Parisa Saleh som driver Bergen Familieterapi. Ja, hva kan man egentlig gjøre når gnisten forsvinner?

«En del av parene som vi møter i Bergen Familieterapi klarer gjerne ikke å sette fingeren på nøyaktig tidspunkt for når denne overgangen inntreffer, men de er som oftest enig om at på et eller annet tidspunkt så endret hverdagen seg for dem som par.

Det er mye man kan gjøre for å hente tilbake noen av de sommerfuglene som har gått tapt på veien», forteller Saleh til Sosialnytt.

Familieterapeuten presenterer fem enkle grep dere kan ta i hverdagen for å få gnisten tilbake i parforholdet.

1. Tilbring minst 6 timer med kvalitetstid med hverandre i uken

parforhold

En av essensene i alle parforhold er å faktisk bruke tid sammen. Foto: Pixabay

Ifølge professor John Gottman, som har forsket på par i over 40 år, så er dette en viktig faktor for å lykkes som par. Lykkelige par sjekker blant annet jevnlig inn med hverandre og er opptatt av å høre om den andres hverdag. Dette trenger ikke å ta mer enn 10-20 minutter hver dag.

Dere kan også for eksempel gå dere en tur på en halv time hver dag der dere snakker med hverandre og snakker om temaer dere vanligvis unnlater å snakke om.

2. Bli bevisst på den andre sitt kjærlighetsspråk

Psykologen Gray Chapman skiller mellom fem kjærlighetsspråk, og det hører sjeldenhetene til at de parene vi møter i Bergen Familieterapi snakker det samme kjærlighetsspråket. Ta testen sammen på lovelanguages, og lær hverandres kjærlighetsspråk. Kanskje dere blir overrasket og ser hverandre i et nytt lys.

3: Gi komplimenter

parforhold

Vær bevisst på å gi partneren din komplimenter. Foto: Pixabay

Det er viktig å se hva den andre parten bringer inn i forholdet og gi ros og tilbakemeldinger til hverandre. Ikke ta den andre for gitt, og si høyt hva du setter pris på med den andre. Det er heller ingen hemmelighet at dersom vi får ros for noe, så gir det mersmak slik at vi fortsetter å gjøre det.

4: Gjør noe som du vet den andre setter pris, men som du ikke har gjort på en stund

Vet du at partneren din liker å få blomster, men du vet at du ikke har gjort det på en stund? Kjøp blomster! Vet du at partneren din liker å gå på kino? Kjøp to kinobilletter. Enkelt og greit.

5: Vær bevisst på hvordan dere møter hverandre når dere kommer inn døren

Parforhold

Vær bevisst på hvordan du møter partneren din. Foto: Pixabay

Vær også obs på hvordan dere møter hverandre og hvordan dere tar avskjed. Når dere møter hverandre med et kyss og en klem så setter dere standarden for resten av dagen. God energi og et smil smitter ofte på de rundt oss!

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com