tirsdag, oktober 27, 2020

5 grunner til at vi elsker og savner Per Fugelli

Mest lest nå

Dette halverer risiko for tidligere død for hjerteflimmer-pasienter

En omfattende studie av personer med hjerteflimmer konkluderer med at hjerteflimmer-pasientene som trener regelmessig halverer risikoen for tidligere død.  Over...

Den 13. september 2017 døde Norges mest populære samfunnsdebattant og forfatter. Per Fugelli var høyt elsket på grunn av sin unike evne til å snakke om viktige tema som vi nordmenn kunne kjenne oss igjen i.

I dag hyller vi han med sitatene og livstankene som gjorde størst inntrykk på oss.

1. Gi litt mer faen!

View this post on Instagram


En god leveregel fra Per Fugelli <3 #plakatbar #perfugelli

A post shared by plakatbar.no – plakater (@plakatbar) on

Per Fugelli var kjent for sitt sitat om at vi «må gi litt mer faen». Vi må ikke være så opphengt i alltid å skulle prestere best, eller at man ikke er god nok.

Da Fugelli deltok på en audition for en programlederjobb i NRK, ble han intervjuet av kandidatene til jobben. En av jobbsøkerne spurte han hva han egentlig mente med det berømte sitatet.

Jeg mener ikke at vi skal gi blanke faen. Både du og jeg, alle vil jo gjerne bruke livene til noe som gir mening, og kanskje er til nytte for andre. Det er ok å ville bli noe, som å ville bli programleder. Men det er overdosen jeg vil til livs. Det er så mange i dag som legger målene så langt borte at de aldri når dem. Og det er farlig. De må bli gladere i «godt nok», svarte Fugelli.

2. Oppskriften på det gode liv

Mange av de mest kjente sitatene til Per Fugelli handler om hans tolkning om hva vi trenger for å ha et godt liv.

Et av hans viktigste prinsipper var hvor viktig det er for oss mennesker å tilhøre en flokk. At vi må ta vare på og gi kjærlighet til dem rundt oss.

«Oppskrift på Det gode liv: En teskje kjærlighet, tolv drømmer, drysse på litt snillhet, lange friminutt, en liter plikt, to kilo softis.»

3. Han snakket om døden

At Per Fugelli skulle dø var ingen hemmelighet. Han kjempet mot kreften gjennom flere år, og la aldri skjul på alvorlighetsgraden av den. Han våget å snakke om det som for mange er tabu. Og han ufarliggjorde det.

«Hvis døden ikke var, ville livet ditt, følelsene, forholdene, forelskelsene , – alt ville vært uutholdelig. At livet er avgrenset gir det potens»

4. Hans råd til unge mennesker 

«Til deg som er ung; vær deg selv. Hvert eneste menneske er et eventyr som ikke er skrevet før. Bli ditt eget eventyr. Lengt etter å bli sett og godtatt for den du er, og finn mening i det menneskelige fellesskapet», sa Fugelli.

Fugelli ønsket et samfunn hvor vi aksepterer hverandre for den vi er, med feil og mangler. Han talte ofte til den yngre garde, som er der man må begynne for å skape forandring.

«Det er farlig å bli stemplet som ikke god nok. Det gjør noe med menneskets syn på seg selv», sa han.

«Vær i livet før du skal dø og finn mening i den tilværelsen du har.»

5. Sløyfene

Fugelli proklamerte ofte at han var en klossmajor med hendene. At han hadde 10 tommeltotter. Men en ting mestret hendene hans av praktiske øvelser, nemlig å knyte de perfekte sløyfer.

– Gudene skal vite at det ikke er lett. Men å starte dagen hver dag, gjennom snart 70 år, med å knyte sløyfe, det gir meg følelsen av å få til noe, mestre med egne hender.

Det har allerede gått over tre år siden Fugelli døde. Men kunnskapen, sitatene og livsvisdommen hans vil leve videre for alltid. Takk for alt du ga det norske folk Per Fugelli.

Dypt savnet, høyt respektert. 

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter