Hjem Helse 5 helseråd du ikke trenger – Bare sløseri med penger

5 helseråd du ikke trenger – Bare sløseri med penger

Kjendisene elsker dem, men de er både dyre og uten særlig vitenskapelig belegg.

Kjendiser sverger gjerne til superdietter i ulike former, og flere har gitt ut bøker om hvordan du kan få en bedre helse ved å følge deres livsstil og kostholdsråd.

Skuespiller Gwyneth Paltrow er én av dem som har kommet med oppskriftsforslag i bøkene «It´s all good» og «Notes from My Kitchen Table».

Hun høstet mye kritikk for å ha lagt ut et bilde på twitter av handlekurven sin, i forbindelse med en kampanje som satte fokus på sult og fattigdom. Paltrow ville se hvordan det var å leve på 29 dollar, tilsvarende rundt 230 norske kroner, og gikk blant annet til innkjøp av lime, salat og avokado. Det fikk mange til å reagere.

Så hvor bra er egentlig disse rådene fra kjendiser som hverken er spesialister på helse eller ernæring?

Time Magazine har snakket med jusprofessor Timothy Caulfield som arbeider innen helsepolitikk ved universitetet i Alberta. Han forklarer hvorfor disse fem kostrådene ikke er mer enn bortkastede penger:

Kosttilskudd

Til tross for at kosttilskudd i dag er milliardindustri, finnes det få bevis på at personer med et sunt og variert kosthold har behov for å ta ekstra vitaminer, ifølge Caulfield.

– Det finnes ikke noen som mener det er smart å ta store mengder kosttilskudd. Det foreligger heller ingen bevis på at dette forbedrer helsen, sier han til magasinet.

LES OGSÅ: Multivitaminer kan øke kreftrisikoen med 30% hevder ekspert

Detox og utrensing

Mange helseguruer sverger til ulike metoder for å «avgifte» kroppen, slik at den skal kvitte seg med såkalte toxiner. Juiceprodusenter markedsfører gjerne produktene med tanke på nettopp dette, mens helsekostbutikker selger dyre tablettkurer som skal gi kroppen en skikkelig overhaling.

Caulfield mener derimot du hverken trenger juicekur eller andre ting for å kvitte deg med avfallsstoffer. Kroppen renser seg nemlig selv – hele tiden, helt gratis.

– Kroppens organer gjør dette for oss. Når du urinerer, så detoxer du. Det finnes ingen vitenskapelige bevis på at du må avgifte kroppen, sier han.

Punktslanking

Nei. Du får ikke automatisk six-pack ved å gjøre sit-ups. Du får heller ikke tynnere armer av å gjøre armhevinger. Kort sagt: det er ikke mulig å punktslanke seg, altså å redusere enkelte deler av kroppen uten at det også går utover resten av den.

– Uansett hvor mye tid og innsats du legger i det, så går det ikke å redusere fettmengden på bestemte steder. Den eneste måten du kan få slankere armer på, er å redusere den totale fettprosenten, ifølge Caulfield.

Vann

Bare for å få det helt klart: Det finnes ikke noe bedre du kan drikke enn vann, mener helsejuristen. Han advarer derimot mot  å tro at det foreligger vitenskapelige bevis på at vann er et vidunderprodukt som reduserer rynker eller gir huden ekstra glød.

Caulfield ser heller ingen grunn til å kjøpe dyre flasker med vann fra butikken, når du kan få det gratis fra springen.

– Drikk vann når du er tørst, så klarer du deg bra, mener han.

LES OGSÅ: Pleier du å drikke vann på flaske? Da burde du være klar over dette!

Glutenfri diett

«Endringen i huden og den fysiske og mentale helsen er utrolig! Du kommer aldri til å gå tilbake», twitret sangeren Miley Cyrus.

Hun siktet til en diett fri for lagerproteiner, såkalt gluten.

Senere kom det frem at Cyrus har glutenallergi. For alle andre uten denne diagnosen vil det ikke ha særlig stor effekt å spise spesialmat uten gluten, mener Caulfield.

Han nevner for eksempel at mye ferdigmat har blitt markedsført som «glutenfrie», uten at disse er spesielt sunne.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com