torsdag, juli 2, 2020

5 tegn du ikke bør overse – Slik prøver kroppen å advare deg om brystkreft!

Mest lest nå

Brystkreft er dessverre vanlig hos mange kvinner. Det er viktig å oppdage kreften på et tidlig stadie, dette øker sjansene for en vellykket behandling.

Brystkreft er den mest vanlige formen for kreft blant kvinner og utgjør rundt 23% av alle krefttilfeller. Ca 2700 norske kvinner blir årlig diagnostisert med brystkreft. Tilstanden rammer stadig flere, og til sammenligning fikk 1235 kvinner denne diagnosen i 1970.


Heldigvis kan kroppen gi deg noen advarsler om brystkreft. Det er viktig å kjenne til advarslene, slik at man tidlig kan avdekke og starte behandling mot kreften.

1. Nye leverflekker eller forandring i gamle leverflekker 

Leverflekker kan være en tidlig indikasjon på brystkreft. Kvinner med leverflekker har 13% større risiko for å utvikle brystkreft, sammenlignet med kvinner som ikke har leverflekker.

2. Hes hals og vedvarende hoste

Dersom kreften sprer seg fra brystet til lungene, kan det føre til vedvarende hoste og hes stemme. I følge statistikk vil brystkreft spre seg til lungene i 60-70% av tilfellene. Tørr hoste og åndenød kan også være tegn på dette.

3. Plutselig forandring på toalettbesøkene

De som rammes av brystkreft vil ofte oppleve forandring i hormonene, noe som kan føre til urininkontinens – eller ufrivillig vannlating.

4. Trøtthet og følelsen av å være unormalt utslitt

De fleste former for kreft medfører dette. Kreftpasienter kan føle seg trøtt, selv etter en god natts søvn. Depresjon og smerter er heller ikke uvanlig.

Trøttheten skyldes ikke fysisk utmattelse, men av en kjemisk ubalanse som kreften skaper i kroppen.

5. Uforklarlig smerte i ryggen

8 av 10 personer med kreft kan vise til ryggsmerter. Man har oppdaget at spesielt brystkreft kan ha innvirkning på ryggen og gi smerter.

Se mer forklaring rundt de fem tegnene i videoen nedenfor, og del gjerne denne viktige informasjonen videre på Facebook! 

130,082FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter