søndag, mai 9, 2021

5 ting som påvirker hva du drømmer

Mest lest nå

Vi tilbringer en tredjedel av livet i senga. Og ofte drømmer vi. Men visste du at du selv kan påvirke drømmene dine?

Vi vet ennå ikke hvorfor vi drømmer. Men det vi vet er at både sovestilling og sinnstemning kan påvirke hva du drømmer.  Det finnes dessuten flere kjente faktorer som trigger mareritt.


Under ser du fem ting som kan påvirke hva du drømmer:

1. Sovestilling

Medicaldaily.com har ifølge KK.no omtalt en en studie som konkluderte med at det å sove på magen kan øke sannsynligheten for å ha erotiske drømmer.

Kvinner det det kjønnet som bør sove lengst, sier ny forskning. Foto: Pixabay

Før du snur deg over på magen for å sove kan det være greit å ta med seg at studien også viste at de som sov på magen oftere opplevde å drømme at de ble kvalt, bundet fast eller ikke klarte å bevege seg.

2. Medisiner

Visse typer antidepressiva og blodtrykksmedisiner kan gi deg mareritt, skriver KK.no.

3. Insomni

Ifølge Norsk Helseinformatikk viser en japansk studie publisert i tidsskriftet Sleep Medicine at mareritt var vanligere hos mennesker som er plaget av søvnløshet. 

4. Sterke inntrykk gjennom dagen

Professor Ståle Pallesen ved Universitetet i Bergen har uttalt til KK at vi sjelden drømmer om ting som er helt irrelevante. Det er stor sjanse for at drømmene du har stammer fra noe du har opplevd eller tenker mye på.

– Mange mener jo at drømmer generelt er en slags forlengelse av den aktiviteten vi driver med i våken tilstand. Derfor blir det åpenbart at det vi drømmer om er ting vi har opplevd, tenker mye på eller som betyr mye for oss, uttalte Pallesen.

5. Sinnsstemning

Sinnsstemning vår kan prege drømmene. Det er en klar sammenheng mellom søvn, stress og psykisk helse.

– Når vi opplever mye stress eller strever psykisk, påvirker det oftest søvnen negativt på flere måter. Vi kan streve med å få sovne, sove lett, få mareritt og våkne ofte eller våkne veldig tidlig om morgenen, sier psykologspesialist Ingrid Sønstebø til KK.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter