Hjem Helse 5 ting som skjer i hjernen din når du trener

5 ting som skjer i hjernen din når du trener

Skal du gjøre tre ting for hjernen din, er det å sove nok, omgås med mennesker og å være i aktivitet. Trening påvirker hjernen vår positivt på en rekke områder. Og hadde man kunne selge effektene trening har som medisin, hadde det blitt den mest solgte medisinen i verden.

Svenske Anders Hansen er overlege i psykiatri og har skrevet to bøker om hjernen vår. Han er ikke i tvil om at trening er det aller beste du kan gjøre for hjernen. Det skriver det svenske magasinet Må Bra.

Her er fem grunner til hvorfor:

1 Koblingene i hjernen blir bedre

hjerne

Foto: Canva

Når koblingene i hjernen fungerer bedre, arbeider hjernen mer effektivt. Hos de som trener, er for eksempel tinninglappen bedre koblet til både pannelappen og nakkelappen. Det gjør igjen at hjernen jobber bedre.

2 Du tåler stress bedre

stress

Foto: Canva

Når du blir stresset, flyter kortisol rundt i blodet ditt. Du får høyere puls, mer blod i musklene og hjernen reagerer raskere. Går man med mye kortisol i blodet over lang tid, vil det blant annet føre til at hjernens bremser blir dårligere.

LES OGSÅ: Ny forskning: Dette virker best mot vinterdepresjon

Når du trener, øker kortisolet, men etter trening, synker det til et lavere nivå enn før du trente. Trener du regelmessig, kommer kortisolnivået til å fortsette å synke.

3 Det blir lettere å konsentrere seg

konsentrasjon

Foto: Canva

Dopamin er et stoff som er en del av hjernens belønningssystem. Når du trener, utskiller hjernen dopamin, hvilket gjør det lettere å holde fokus.

4 Trening er en gratis lykkepille

trening

Foto: Canva

Det finnes masse forskning som viser at trening både forebygger og lindrer depresjon.

5 Du husker bedre

Når vi blir eldre, krymper hjernens minnesenter, hippocampus. Det er en av grunnene til at man husker dårligere med alderen. Når man trener, ikke bare stopper man krympingen av dette minnesenteret, det begynner i tillegg å vokse. Cellene i hippocampus blir også genetisk yngre etter trening.

LES OGSÅOverlege: Trening er like bra mot depresjon som medisin

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com