lørdag, februar 22, 2020
Helse 5 ting som skjer i hjernen din når du...

5 ting som skjer i hjernen din når du trener

-

Skal du gjøre tre ting for hjernen din, er det å sove nok, omgås med mennesker og å være i aktivitet. Trening påvirker hjernen vår positivt på en rekke områder. Og hadde man kunne selge effektene trening har som medisin, hadde det blitt den mest solgte medisinen i verden.

Svenske Anders Hansen er overlege i psykiatri og har skrevet to bøker om hjernen vår. Han er ikke i tvil om at trening er det aller beste du kan gjøre for hjernen. Det skriver det svenske magasinet Må Bra.

Her er fem grunner til hvorfor:

1 Koblingene i hjernen blir bedre

hjerne
Foto: Canva

Når koblingene i hjernen fungerer bedre, arbeider hjernen mer effektivt. Hos de som trener, er for eksempel tinninglappen bedre koblet til både pannelappen og nakkelappen. Det gjør igjen at hjernen jobber bedre.

2 Du tåler stress bedre

stress
Foto: Canva

Når du blir stresset, flyter kortisol rundt i blodet ditt. Du får høyere puls, mer blod i musklene og hjernen reagerer raskere. Går man med mye kortisol i blodet over lang tid, vil det blant annet føre til at hjernens bremser blir dårligere.

LES OGSÅ: Ny forskning: Dette virker best mot vinterdepresjon

Når du trener, øker kortisolet, men etter trening, synker det til et lavere nivå enn før du trente. Trener du regelmessig, kommer kortisolnivået til å fortsette å synke.

3 Det blir lettere å konsentrere seg

konsentrasjon
Foto: Canva

Dopamin er et stoff som er en del av hjernens belønningssystem. Når du trener, utskiller hjernen dopamin, hvilket gjør det lettere å holde fokus.

4 Trening er en gratis lykkepille

trening
Foto: Canva

Det finnes masse forskning som viser at trening både forebygger og lindrer depresjon.

5 Du husker bedre

Når vi blir eldre, krymper hjernens minnesenter, hippocampus. Det er en av grunnene til at man husker dårligere med alderen. Når man trener, ikke bare stopper man krympingen av dette minnesenteret, det begynner i tillegg å vokse. Cellene i hippocampus blir også genetisk yngre etter trening.

LES OGSÅOverlege: Trening er like bra mot depresjon som medisin

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Fireåringer savnet fra barnehage – politiet ber om din hjelp

Fire barn er savnet fra en barnehage på Fagerstrand i Nesodden kommune. Nå ber politiet om hjelp.  Alle barne er fem år gamle og skal...

Den hjerteskjærende videoen av 9-åringen går verden rundt – dette er konsekvensene av mobbing

En fortvilet småbarnsmor delte denne uken en video av sin ni år gamle sønn. Quaden (9) opplever daglig mobbing og ønsker ikke lenger å...

Derfor må du ikke bygge egne varder på fjellet – forsker sjokkert over den norske fjellheimen

Er du en av dem som bygger varder når du går på fjelltur? Du er i så fall ikke alene, og dette må det...