Her er tegnene som sier at det vil vare.
1. Hvor like er dere egentlig?
Sannsynligvis har du allerede stilt deg spørsmålet: hvor like er vi egentlig? Sannsynligvis har du heller ikke kommet med noe godt svar.
For som lege og professor Theresa DiDonato, ved Loyola-universitetet i Maryland, USA, argumenterer, så har romantikken en tendens til å ødelegge for dømmekraften.
– Nyere forskning viser faktisk at folk liker partnere som er ulik seg selv bedre – men at det bare gjelder når forholdet er kortvarig, skriver DiDonato i tidsskriftet Psychology Today.
– I langvarige forhold, som er karakterisert av en høy grad av forpliktelse, så er det en større oppfatning av at man må være like, fortsetter hun.
Professoren anbefaler folk å tenke over hvor like de egentlig er, spesielt med tanke på ting som verdier og framtidsutsikter.
– Still deg selv de vanskelig spørsmålene, oppfordrer hun.
2. Vennene dine er entusiastiske
En studie fra 2001 kunne fastslå at folk er mer optimistiske på egne vegne når det kommer til forhold. Vi tror forholdene våre vil vare lenger enn de gjør. Ganske naturlig, vil nok mange hevde.
Uansett, den samme studien så også på hvordan nære venner vurderte de samme forholdene.
Det viste seg at vennene var langt flinkere til å vurdere hvorvidt et forhold hadde en langsiktig framtid eller ikke.
Konklusjon? Spør vennene dine om hva de synes.
3. Har dere empati for hverandre?
Tenker du over hvordan kjæresten din opplever ting? Går du gjennom hans/hennes problemer som om det var dine egne?
Ja? Bra! Det tyder nemlig på at du har empati overfor din partner.
Det motsatte – en mangel på empati – er derimot en av de tingene terapeuter ser først etter hos par som sliter. Klarer man ikke å ha noen empati for kjæresten, så er det sannsynlig at forholdet også vil rakne.
4. Hvordan reagerer kjæresten din på spørsmål som handler om framtiden og forpliktelser?
Et sentralt spørsmål, hevder professor i Maryland, USA, Theresa DiDonato. Hun mener at folk som utelukkende er interessert i et kortvarig forhold, er flinke til å lure seg unna alle situasjoner der forpliktelser kan bli diskutert.
– Folk kan oppføre seg på en rekke ulike måter for å unngå forpliktelse, skriver professoren, og henviser til forskning av Jonasen & Buss fra 2012.
– De kan ofte unngå kontakt – med for eksempel å ikke svare på tekstmeldinger eller andre meldinger. De vil også unngå intimitet som ikke er sex, og være uvillig til å snakke om forholdet.
5. Dere prioriterer å være sammen med hverandre
De som klarer å holde sammen er også flinke til å finne på ting sammen. Det betyr at man er nødt til å nedprioritere huslige ting og andre gjøremål.
– Å være for fokusert på å få krysset alt av listen over ting man må gjøre, ødelegger forholdet, skriver skribent Margaret Paul.
– Par blomstrer når det er tid til å få en forbindelse seg i mellom.